John er krigsveteran: 11 kammerater har begået selvmord

De veteraner, der er hårdest mærket af krig, bliver overset. De kan være så forpinte, at de skader sig selv eller andre. Det har krigsveteranen John Lassen oplevet flere gange.

- Bassemand. Det er sgu godt at se dig, brummer en gammel kammerat, da John Lassen fra Svendborg ankommer til Odense.

Der bliver talt om gamle minder på det nye veteranhjem i Odense. Og John Lassen, der har været udsendt tre gange i 1990'erne til blandt andet Bosnien, har tydeligt mærket krigens konsekvenser.

- Når man har været udsendt og man har mistet én i krig - og mistet 11 ved selvmord....Det er sgu hårdt at være med til, siger John Lassen til TV 2/FYN.

Den tidligere konstabel er derfor glad for, at regeringen sætter fokus på veteranerne, men han savner, at der bliver taget hånd om dem, der har det sværest rent psykisk.

quote Når man har været udsendt og man har mistet én i krig - og mistet 11 ved selvmord....Det er sgu hårdt at være med til

John Lassen

- Den nye lov er god for alle dem, som har det forholdsvis godt - men hvad med alle de svage, tænker man bare. Dem, der ikke opsøger lægen selv.  Det synes jeg lidt er et problem.

Den nye veteranlov bliver fremlagt i anledningen af den nationale flagdag. Hovedpunkterne er blandt andet, at der skal oprettes 5 nye veterancentre, og at virksomheder får en bonus på 50.000 kroner, hvis de ansætter tidligere udsendte.

Men hos Veteranalliancen, der kæmper for de mange hjemvendte soldaters rettigheder, mener man, at særligt én gruppe igen er blevet glemt. 

- Det er de hårdest ramt veteraner. Det er dem, der sidder med de store tunge - ofte komplekse psykosociale problemer og skal slås med dem.

-Det er dem, som vi har bedt om, at der skal laves en styrket opsøgende indsats over for, men det har regeringen desværre ikke lige kunne finde penge til i denne omgang, fortæller Claus Stenberg, der er talsmand for Veteranalliancen.

 
 
Foto: Jonas Bertelsen

John Lassen har et helt konkret bud på, hvad der skal til for at nå dem, der er allerlængst ude.

- En døgntelefon, hvor folk kan ringe - og så kommer der en krigsveteran ud og hjælper. For man stoler nok lidt mere på en krigsveteran end hvis det er en politimand eller en læge, der står ude for at give et par gode råd. Men en krigsveteran, der giver et klap på skulderen - det hjælper lidt bedre.

Der er godt 2100 krigsveteraner på Fyn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt