Jubel hos fynske restauranter: - Det' en lille bombe, der er sprunget

Der er stor glæde hos de fynske restauratører, efter de ifølge en ny aftale må åbne om under en uge. Men der er fortsat ubesvarede spørgsmål.

Flere fynske restaurantejere måtte gnide sig en ekstra gang i øjnene, da de fredag stod op til nyheden om, at det allerede fra næste uge er tilladt at åbne for indendørs servering.

Det gælder blandt andre indehaveren af Roeds Brasserie i Nyborg, Claus Roed Nielsen.

- Det er kommet helt bag på mig, og det skal lige bundfælde sig. I min verden er det en lille bombe, der er sprunget - en positiv en. Men det er jo fantastisk, siger han til TV 2 Fyn.

Trods den tidligere tilladelse til at åbne for udendørsservering 21. april havde mange fynske restauranter besluttet sig for fortsat at holde lukket.

Hos Roeds Brasserie var den oprindelige plan således først at åbne for udeservering 6. maj. Men nu bliver der altså åbnet for det hele 26. april, fortæller indehaveren.

- Forskellen er enorm i forhold til udgangspunktet. Det er en helt anden verden, siger han.

Flere ringer og bestiller

Under Uret i Svendborg er da også stået op til en travl morgen. Her ved man allerede, at der bliver åbnet for gæster inde og ude fra onsdag, fortæller daglig leder Anders Jensen.

- Vi får rigtig travlt. Men vi er så heldige, at vi godt kan nå at få varer, så vi genåbner onsdag, siger han.

Det bliver presset, men lederen ser det ikke som en mulighed at åbne senere. Og telefonen har da også allerede ringet flere gange med bestillinger. Så "det tegner godt", lyder det.

Yderligere genåbning

På Ærø er man ikke lige så heldig med hurtig varelevering, derfor er det heller ikke muligt for Restaurant Fru Berg at åbne i næste uge.

Men indehaveren Desiree Berg ser alligevel meget positivt på den nye aftale. 

- Det er rigtig, rigtig godt. Det bliver så fedt at komme i gang. Og så ved jeg, hvad jeg skal bruge de næste nogle og 100 dage på – jeg skal arbejde. Det er dejligt, at regeringen har lyttet til vores brancheforening, siger hun.

Her bliver dørene slået op 30. april - lige til bededagsferien.

- Hvis vejret bliver godt, kommer vi til at løbe rundt som sindssyge, så det betyder noget på bundlinjen. Selvom banken har været meget samarbejdsvillig gennem det her, er det rarere at tjene sine egne penge, siger Desiree Berg. 

Restaurant MøBer i Bogensen når heller ikke at være klar til onsdag, men er i stedet klar til at tage imod gæster 23. april.

Storms Pakhus undersøger 

Det kræver meget planlægning for spisestederne, inden de kan tage imod gæster igen. 

Og hos Storms Pakhus i Odense kan man derfor heller ikke slå dørene op allerede i næste uge. 

- Der er alt muligt praktisk der skal gå op i en højere enhed med booking af borde og restriktioner, vi skal overholde, siger Stephanie Brink Harch, som ordner kommunikationen for pakhuset.

Den foreløbige plan har været at åbne til 6. maj, men det kan ikke afvises, at streetfood-hallen åbner før, hvis det bliver muligt, lyder det.

Mangler stadig svar

Den yderligere genåbning sker som følge af den aftale, der er faldet på plads natten til fredag, og blev indgået mellem alle Folketinget partier undentagen Nye Borgerlige.

Det betyder blandet andet, at restauranter, caféer, barer og værtshuse får lov til at åbne for indendørs servering.

Der er dog fortsat nogle ubesvarede spørgsmål, peger Fru Berg-indehaveren på. For hvis kunderne uden for ikke behøver et coronapas, må de så benytte sig af toilettet?

Og hvad de afstandskrav, der fortsat ser ud til at gælde inden for?

- Det giver vel ikke mening, hvis alle har et coronapas, siger Desiree Berg.