I det fynske folks tjeneste

Julegave til Kongernes Samling: Jim Lyngvild forærer broche til Rosenborg Slot

Jim Lyngvild har foræret en historisk broche til Rosenborg Slot, som skal udstilles sammen med kronjuvelerne under slottet.

Julen falder tidligt på Rosenborg Slot i år.

Jim Lyngvild har nemlig foræret Kongernes Samling en særlig guldbroche, der blev lavet til Grevinde Danner i midten af 1800-tallet. 

Læs også Jim Lyngvild aflyser stort julemarked

- Vi er meget taknemmelige for den fornemme gave, siger direktør Thomas C. Thulstrup i en pressemeddelelse. 

Hvem er Grevinde Danner?

Grevinden Danner blev født under navnet Louise Rasmussen. Hun kom fra underklassen og voksede op i indre København som en af gadens fattige børn. Frederik 7. var gift for anden gang, da han og Louise Rasmussen indledte deres forhold.

 

I 1850 blev de gift og Louise tog navnet Grevinde Danner, og hun blev derved kongens tredje hustru. Set i lyset af Grevinde Danners status som borgerlig i 1800-tallets opdelte klassesamfund, var ægteskabet utåleligt for store dele af borgerskabet og aristokratiet. Ægteskabet udgjorde en stor politisk belastning for Frederik 7., men kongen fastholdte forholdet med Danner.

 

Frederik 7. døde i 1863 og for de penge Grevinden arvede af kongen, oprettede hun stiftelsen for fattige kvinder og børnehjemmet på Jægerspris Slot. Grevinde Danner kan den dag i dag ses som en forgangskvinde, der med denne donation var en af de første i Danmark til at gå ind i humanitært arbejde af så store dimensioner.

Se mere

Det var i forbindelse med et endnu ikke offentliggjort samarbejde mellem Jim Lyngvild og Kongernes Samling, at Lyngvild fik idéen til gaven.

- Jeg har selv brugt den en del, men det er jo et historisk smykke og hører ikke til hos mig, men på Rosenborg, hvor man i forvejen har nogle af Grevindens smykker, siger Jim Lyngvild.

Kærlighedshistorie i en broche

Det sker ellers sjældent, at et smykke fra en privat giver bliver en del af Kongernes Samling, der blandt andet huser kronjuvelerne. 

Smykket, som Jim Lyngvild har foræret slottet, er en stor guldbroche, der antages at være lavet på bestilling af Kong Frederik 7. til hans hustru Grevinde Danner. Hun ses bære smykket på både malerier og fotografier.

Grevinde Danner ses med brochen på kjolen. Foto: Kongernes Samling

- Brochen har stor historisk betydning, da den bidrager til den unikke kærlighedsfortælling om Grevinde Danner og Frederik 7., der trods store klasseforskelle og folkets hårde dom, indgik et ægteskab,  siger direktør Thomas C. Thulstrup.

Det glæder Jim Lyngvild at kunne forære et stykke historie til Kongernes Samling.

Læs også Tour de Fyn: Skjulte ferieperler med Jim Lyngvild og Signe Ryge

- Det må have været et smykke, der har betydet meget for hende (Grevinde Danner, red.), og det er især det personlige touch, der gør smykket interessant, siger Jim Lyngvild.

Smykket bliver udstillet permanent sammen med Grevinde Danners andre smykker, der kan ses i Skatkammeret på Rosenborg.