Julehjælp falder tilfældigt

Der er ingen kontrol hos de velgørenhedsorganisationer, der hvert år uddeler julehjælp til samfundets fattige familier.

Ansøgerne kan frit søge om julehjælp hos flere forskellige organisationer på én gang. Det skriver DR Fyn.

- Men internt imellem organisationerne er der intet overblik over, hvem der allerede har søgt andre steder, og hvem der har modtaget hjælpen.
Det er desværre ikke muligt, fortæller Kirsten Lindstrøm, der er fynsk formand for Dansk Folkehjælp.

- Det kan vi ikke, fordi vi ikke må videregive vores oplysninger til en anden organisation. Sådan siger loven. Jeg synes, det er en skam, for hvis alle kun fik julehjælp fra ét sted, var der flere, der kunne hjælp, siger hun.

Organisationerne kan ikke koordinere det således, at der der kun er én pakke pr. familie.

En af dem, der har søgt flere steder er Tina Baumgarten fra Odense. Hun har søgt julehjælp hos tre forskellige organisationer.

Men hun har ikke tænkt sig at tage imod tre julestege, hvis hun skulle få mere en én.

- Så går jeg ned og leverer dem tilbage igen. Lige på stedet. For der er andre derude, der også har det slemt, fastslår hun.

Ikke altid de fattige forrest

Det er ikke nødvendigvis de fattigste, der modtager støtten.
For det er meget tilfældigt, hvem julehjælpen lander hos, erkender Kirsten Lindstrøm.

- Selvfølgelig vil vi helst hjælpe dem, som er værst stillede, men det er ikke altid vi kan gennemskuen det. Men hvis vi kan, så får de først - ellers er det lodtrækning. Så det gælder om at være heldig. Det er ligesom at vinde i lotteriet.

Hos Mødrehjælpen forsøger man at sikre sig, at julehjælpen havner hos de mest trængende, fortæller direktør Mads Roke Clausen.

- Typisk starter vi med dem, hvor nøden er aller størst. Ellers er der tale om en socialfaglig vurdering, hvor vi kigger på et helhedsindtryk, altså hvor mange penge de har, og hvad deres sociale situation er set under ét.

Oversigt

    Oversigt