Julen koster penge - og kreditværdighed

Halvvejs gennem decembers første uge er julehandlen allerede godt i gang. Dankortet gløder - mange har overtræk på kontoen - og mange vil den kommende tid blive registreret i RKI som dårlige betalere.

Halvvejs gennem decembers første uge er julehandlen allerede godt i gang. Dankortet gløder - mange har overtræk på kontoen - og mange vil den kommende tid blive registreret i RKI som dårlige betalere.

- Man vil jo gerne give. Og det er også træls at skulle sige til ens nærmeste, at man ikke har råd til at give nogen gaver i år, og det måske bliver hjemmelavede gaver, men som du kan se i min indkøbsvogn, så ligger der allerede lidt, så der skal nok komme gaver under træet i år også, siger Stephanie Larsen, der er på indkøbstur i Rosengårdcenteret.

Julegaver, juleslik og julemad. Der er nok at bruge penge på i december, og netop når det er jul skal der ikke spares.

- Man kan sige, at hvis der skal være fest, så er det nødvendigt at gøre det ufornuftigt, fordi festen indeholder et element af overskridelse og ufornuft, så hvis der skal være rigtig fest, så skal vi være lidt ufornuftige, siger Søren Askegaard, professor hos Institut for Marketing & Management på Syddansk Universitet.

Men når vi køber løs i december, går det ud over økonomien. Og nogle gange går det så galt, at vi må have hjælp.

- Vi har en stigende efterspørgsel i vores gældsrådgivning på at folk kommer ind og søger om hjælp til at få afviklet deres gæld, fortæller Gert Moutitzen, faglig medarbejder i Forbrugerrådet.

Hvert år efter jul kan Forbrugerrådets Gældsrådgivning mærke et stigende behov for rådgivning.

- Julen er jo hjerternes fest, og vi har jo tradition for at give hinanden julegaver i Danmark, og jeg tror der er en tendens til, at man ikke vil stå tilbage for familie og sine venner på at give store gaver, siger Gert Mouritzen.

Gældrådgivningen behandler mange flere sager

Forbrugerrådets Gældsrådgivning i Odense deler lokaler med Fogedretten i midten af byen. Gældsrådgivningen blev oprettet i januar i 2010, da eftervirkningerne af finanskrisen for alvor meldte sig.

Flere og flere har henvendt sig siden. Rådgivningen vurderer, at de i 2012 ender med at have nehandlet mere end 250 sager.

Det er en stigning på 67 procent i forhold til 2011.

- En af årsagerne er, at folk har et dankort i dag, og det vil sige at de opdager ikke rigtig, hvor mange penge de bruger. Når de står ude i butikken og skal købe en vare, og de måske hjemmefra havde besluttet at bruge 150 kroner. Men så bliver man fristet, når man står i butikken, og så køber man det til 300 kroner, og på den måde får man brugt for mange penge i forhold til, hvad man egentlig havde råd til, siger Gert Mouritzen.

Overskrider det normale

- Når det er jul spiser vi mere end vi plejer, vi bruger flere penge end vi plejer, vi drikker formentlig også mere end vi plejer, der er julefrokoster, det er sæson for den slags. Altså selve kernen i festlligholdelsen, det er at overskride det normales grænser, siger Søren Askegaard.

Hos forbrugerrådet har man en enkel måde at undgå overforbruget. Også i juletiden.

- Så prøver vi at skabe et overblik over folks økonomi først. Og det er også det råd, vi vil give dem her til jul, inden de begynder at købe julegaver. At få et overbklik over, hvad er mit budget egentlig til de julegaver her, men det vigtigste er at få et overblik over økonomien og se, hvad der er råd til, siger Gert Mouritzen.

Flere i RKI

Men det er langt fra alle danskere, der har styr på budgetterne. Samtidig med at behovet for gældsrådgivning stiger, bliver flere og flere registreret hos RKi, fordi de ikke kan betale deres regninger.

Lige nu er godt 200.000 danskere registreret.

Oversigt

    Oversigt