I det fynske folks tjeneste

Kamp mod vandmasserne: - Vi får mange henvendelser fra frustrerede borgere

Hos Vandcenter Syd mærker de, hvordan mange fynboer i Odense og på Nordfyn har problemer med vandet. Det sammen gælder flere andre steder på Fyn.

Sådan ser det ud flere steder på Fyn. Her er det en have ved Søndersø, der er mere sø end have. Foto: Lars Sloth Jørgensen

Februar tegner til at blive rekordvåd, og det kan mærkes mange steder på Fyn. Ikke mindst hos Vandcenter Syd i Odense, som har haft travlt i den seneste tid.

- Vi har fået rigtig mange henvendelser fra ulykkelige og frustrerede borgere. Det er jo et problem over det hele på grund af den ekstreme situation med alt det regn, vi har fået, siger Marianne Bjerrum Lai, som er chef for kunder og samfund hos Vandcenter Syd.

Henvendelserne drejer sig blandt andet om, at folk har store mængder vand på deres grunde og i haver, som de ikke ved, hvad de skal gøre ved.

Læs også Familier spærret inde - vej oversvømmet i begge ender

90 centimeter vand i haven

En af dem, der er hårdt ramt af vandet, er Lars Sloth Jørgensen fra Søndersø. Han har haft vand stående i haven i omkring en uge, og han vurderer, der står mellem 80 og 90 centimeter.

- Det er ærgerligt, hvis det skal til at være sådan her fremover, siger Lars Sloth Jørgensen

Jeg får jo aldrig nogensinde pumpet alt det vand væk

Lars Sloth Jørgensen, Haveejer

Den høje vandstand i hans have skyldes en gammel branddam, som ligger lige uden for Lars Sloth Jørgensens grund.

- Jeg havde tænkt mig at få fat i en pumpe, men jeg får jo aldrig nogensinde pumpet alt det vand væk, siger Lars Sloth Jørgensen, som dog har en anden plan klar:

- Jeg har tænkt mig, at jeg vil hæve jordvolden, så jeg ikke får det her problem igen, siger han.

00:21

Se video fra Lars Sloth Jørgensens have.

Luk video

Læs også Hvis oversvømmelsen rammer: Sådan sikrer du dit hjem og din pengepung

Knap så tør sø

Et andet sted, der er hårdt ramt af regnen, er Tørresø på Nordfyn, som langt fra lever op til sit navn for tiden.

- Vi gør alt, hvad vi kan, men kloakkerne er fyldte, og jorden er mættet derude, (ved Tørresø og Hasmark red.) så vandet kan jo ikke sive ned, siger Marianne Bjerrum Lai.

- Tidligere på ugen havde vi tre slamsugere til at køre i pendulfart derude.

Hvis du har problemer med de store vandmasser, kan du finde gode råd på Vandcenter Syds hjemmeside.

Driftsmeddelelse fra Vandcenter Syd

I sommerhusområdet fra Tørresø Strand til Hasmark Strand er der problemer med spildevandssystemet. På grund af den aktuelle situation, hvor vi har fået usædvanligt meget nedbør over en længere periode, er der kommet store mængder uvedkommende regn- og drænvand i kloaksystemet.  Det bevirker, at spildevandspumperne ikke kan følge med, hvilket giver afløbsproblemer hos ejendomme i området. VandCenter Syd og Nordfyns Kommune er i dialog med de berørte parter i området i forhold til at løse problemet. Indtil en permanent løsning er fundet, forsøger vi at pumpe vand væk ved hjælp af slamsugere og ekstra pumper.