Kandidater bruger millioner på valgkamp

De fynske kandidater til Folketinget bruger samlet over 2,2 millioner kroner til at føre valgkamp. Det viser en rundspørge, som TV 2/FYN har lavet. Samtidig afslører undersøgelsen, at der er meget stor forskel på, hvor mange penge hver politiker har til brochure, annoncer og radio-reklamer.

Venstremand i top

Venstres Lars Chr. Lilleholt er med et budget på 300.000 kroner, den der har flest penge til rådighed af de 58 politikere, som medvirker i undersøgelsen.

De konservatives Vivi Kier ligger i økonomisk forstand lige efter venstremanden med et budget på 250.000 kroner.

Begge de to borgerlige politikere oplyser samtidig, at der er givet store bidrag til deres kampagner fra det private erhvervsliv.

Lilleholt har fået 100.000 kroner, mens Kier har modtaget 225.000 kr. til hendes kampagnebudget.

Socialdemokrater med penge

Den socialdemokratiske folketingsmedlem og gruppesekretær Carsten Hansen må nøjes med halvt så meget som sine borgerlige rivaler.

Han har et budget på 150.000 kroner, mens hans partifæller  Jesper Kinch-Jensen, Niels Chr. Nielsen og Johannes Lundsfryd Jensen hver især har over 100.000 kroner til deres valgkamp.

Socialdemokraterne får ikke støtte fra erhvervslivet, men fra organisationer og dele af fagbevægelæsen.

Carsten oplyser, at han har modtaget 100.000 fra fagbevægelsen, mens Jesper Kinch-Jensen har modtaget 53.000 til sin kampange og Niels Chr. Nielsen 38.000 kroner.

Ingen penge

I den anden ende af skalaen er Enhedslistens kandidater, hvor flere opgiver et stort nul på spørgsmålet om budget til valgkampen.

Det skyldes, at de ikke fører personlig valgkamp, da de opstiller efter partiliste, hvilket betyder, at det på forhånd er fastlagt, hvem der skal i folketinget, hvis partiet får mandater på Fyn.

I gennemsnit har kandidaterne et budget på 41.000 kroner. Men hos både De Radikale, Ny Alliance, Kristendemokraterne og SF er der politikere med meget beskedne budgetter på under 10.000 kroner.

Toppolitikere manglere

To fynske topkandidater mangler i undersøgelsen, hvilket hører med til vurderingen af det samlede billede.

Hverken Kristian Thulesen Dahl eller Bendt Bendtsen har oplyst om størrelsen på deres budgetter.

Bendt Bendtsen angiver, at hans  valgkamp indgår som en del af den konservative landsdækkende kampagne. Det er derfor ikke muligt at opgøre, hvor stor en del af budgettet der specifikt bruges på hans  kampagne.   

Men kun ni ud af 67 fynske kandidater, har ikke besvaret spørgsmålene,  så TV 2/FYNs rundspørge er tæt på at give et komplet billede af forholdene på Fyn.