Kandidater: Forringede vilkår for handicappede

Handicappede og folk med særlige behov har fået ringere vilkår som følge af kommunalreformen. Det mener størstedelen af kandidaterne til det kommende kommunalvalg viser en undersøgelse foretaget af TV2/FYN. En sclerosepatient måtte vente 1½ år på at få et handicapvenligt køretøj.

1½ års sagsbehandling

Finn Uhre fra Odense har sclerose og sidder dagligt i kørestol. Hans sag om bevilling til handicapvenligt køretøj var 1½ år om at blive behandlet.

- Normalt skal en sag maksimalt være under behandling i fire måneder, så det er uhørt at jeg skulle vente så længe. Når man sidder i kørestol er man utrolig afhængig af et transportmiddel og det er for dårligt at der skal gå så lang tid, lyder det fra Finn Uhre.

Da Finn Uhres sag var færdigbehandlet, kunne han ikke selv vælge hvilket køretøj han ville anskaffe, der var nemlig kun et enkelt at vælge imellem.

- Det er langt mere besværligt i dag at skaffe en handicapvenlig bil, det var nu noget nemmere under det gamle Fyns Amt. Nu skal jeg også selv betale alle hjælpemidler. Hvis jeg f.eks. vil have en badestol til bruseren, eller montere ekstra håndtag, så jeg kan hive mig op fra bruseren, skal jeg både betale for materialerne og endda at få det sat op. Det er for dårligt når man som jeg ikke rent fysisk er i stand til at håndtere det værktøj der skal til, siger Finn Uhre.

Politikere erkender forringelser

lars bennedbæk

I undersøgelsen foretaget af TV2/FYN svarer over 55 procent af de i alt 840 kommunalvalgskandidater, at de er enige i at handicappede og folk med særlige behov, har fået ringere vilkår.

- Jeg er enig i at der er sket en forringelse på handicapområdet og ikke mindst sagsbehandlingen, der tager længere tid. Sagsbehandlingen er blevet upersonlig og det er nemmere at afslå forespørgsler pga. manglende personlige involvering, udtaler Enhedslistens spidskandidat Lars Bennedbæk fra Faaborg-Midtfyn til TV2/FYN.

- Efter kommunesammenlægningen er komunernes økonomi blevet dårligere. Der skal sparres på institutionerne og hjælpecentrene og mange brugere med individuelle behov sættes sammen på samme institution. Personalet er ofte kun er uddannet til at håndtere mennesker fra én bestemt gruppe hvilket forårsager tab i faglige kvalitet, lyder det fra Tværsocialistisk Listes spidskandidat Arne Ebsen fra Svendborg.

Blot et spørgsmål om fordeling

Kim Johansen

Kim Johansen fra Nordfyns Kommune er en af de få socialdemokrater der ikke mener, at kommunalreformen har haft negativ indflydelse på handicappede og folk med særlige behov.

- Borgerne er ikke længere afhængig af en specifik sagsbehandler og skal ikke vente yderligere, hvis sagsbehandleren skulle lægge sig syg, hvilket jeg ser som en væsentlig fordel, siger Kim Johansen.

Venstres Lars Lilleholt fra Odense er enig med Kim Johansen:

- Det er ikke, som mange tror, blevet bevilliget færre penge på området - de er blot fordelt anderledes, siger Lars Lilleholt.

Ingen ændringer på Langeland

Helle Hansen

Ud fra undersøgelsen foretaget af TV2/FYN har de mindre kommuner som f.eks. Langeland ikke mærket de store forandringer. Her er over halvdelen enige i at den kommunale sagsbehandling er forbedret.

- Jeg mener ikke vilkårene er blevet forringet på Langeland. Inden for sagsbehandlingen er der sket forbedringer idet Langeland efter sammenlægningen, har fået flere dygtige sagsbehandlere og derved større ekspertiseområde at trække på, udtaler SF's spidskandidat Helle Hansen fra Langeland.

Til trods for forbedringer i de små kommuner er det en kendsgerning, at over halvdelen af kandidaterne til kommunalvalget mener der er sket forringelser inden for handicapområdet og den kommunale sagsbehandling. Finn Uhre som har mærket det på egen krop må i dag acceptere de ringe vilkår og slutter:

- Ud fra mine erfaringer er jeg nu klar over at jeg skal søge i rigtig god tid, hvis kommunen skal behandle min sag. Det er for ringe og jeg håber politikerne i den kommende valgperiode indfrier målsætningen om at skabe sammenhæng i indsatsen for mennesker med funktionsnedsættelse, lyder det fra Finn Uhre.

Undersøgelsen er gennemført i perioden fra 8. september til 5. oktober via et elektronisk spørgeskema udsendt til 840 fynske kandidater.

Oversigt

    Oversigt