Katastrofe hvis fugleinfluenza kommer

Fugleinfluenzaen HN51 er allerede konstateret i Tyrkiet, Grækenland og Rumænien. Skrækscenariet er nu, at den spreder sig til Danmark. Det kan blive katastrofalt for alle fjerkræavlere, hvis den kommer, vurderer Niels Rasmussen, formand for De Fynske Landboforeninger.

Katastrofalt for fjerkræavlere

Formanden for De Fynske Landboforeninger, Niels Rasmussen siger i dag til TV2/Fyn:

- Hvis fugleinfluenzaen kommer til Danmark, så har det katastrofale følger for fjerkræavlere her i landet. Det er der overhovedet ikke tvivl om. 

For hvis fugleinfluenzaen kommer til Danmark, vil der øjeblikkelig blive lukket for al eksport af fjerkræ.

-Fordi danske fjerkræavlere eksporter langt størstedelen af deres produktion, og der så bliver lukket for al eksport, så ligger man simpelthen den driftgren ned. Det kan man ikke økonomisk ikke holde til, siger Niels Rasmussen.

 

Aflyst terrorøvelse

Niels Rasmussen vurderer, at risikoen er størst for smitte om foråret, når trækfuglene kommer, og det især er de fritgående fjerkræ, der er i farezonen. Men han mener også, at almindelige mennesker skal passe på ikke at gå i panik.

- Det sker jo tit i den slags situationer, at man går for hurtigt i panik. Jeg synes, vi skal holde fast i, at det grundlæggende er en dyresygdom, der smitter fra dyr til dyr.

Odense Politi har netop aflyst en terrorøvelse for istedet at træne beredskabet i at håndtere fugleinfluenzaen.

I Danmark bliver der hvert år produceret 130 millioner slagtekyllinger - og ca. 70 procent går til eksport.

TV2/Fyn har mere om den sag i aftenens udsendelse klokken 19.30.