KL: Ingen panik over førtidspensionen

Kommunernes Landsforening tager den store stigning i antal ikke-vestlige indvandrere på førtidspension med ro.

En stor del af stigningen i antallet af ikke-vestlige indvandrere på førtidspension skyldes ganske enkelt, at der er kommet flere indvandrere til Danmark.

Det oplyser Kommunernes Landsforening (KL), der har kigget nærmere på tallene i Danmarks Statistik.

Af samme grund tager KL stigningen på 51 procent over de seneste fem år med ophøjet ro.

- Mere end halvdelen kan forklares med, at der er kommet flere indvandrere til Danmark, siger pressekonsulent i KL, Vivian Jordansen.

Samtidig viser tallene, at antallet af indvandrere under 30 år på førtidspension er lavere end danskerne i samme aldersgruppe.

I aldersgruppen 30-35 år er danskere og indvandrere på nøjagtigt samme niveau, mens de ældre indvandrere i højere grad går på førtidspension end danskerne. Og det er der en helt naturlig forklaring på, mener KL.

- Der er groft taget tale om to grupper, hvor der er et markant højere antal førtidspensionister, siger chefkonsulent Birger Mortensen.

- Den ene gruppe er personer, der har haft et hårdt arbejdsliv og er slidt ned, hvilket typisk er noget vi finder blandt tyrkiske indvandrere.

- Her ser vi ofte symptomer på tidlig aldring, for eksempel aldringstræk hos en 55-årig indvandrer, som man normalt først ser ved en 65-årig, siger han.

Den anden gruppe er ifølge Birger Mortensen flygtninge fra for eksempel Bosnien, som ikke har fået bearbejdet de psykisk hårde forhold, de har levet under, og derfor ikke er i stand til at arbejde.

- En af grundene til, at stigningen ses nu, kan være, at der ikke har været pladser på arbejdsmarkedet til den gruppe mennesker, siger han og tilføjer:

- Mange har en meget nedsat arbejdsevne, men hvis der var nogle rummelige pladser på arbejdsmarkedet til at tage fra, kunne det måske reducere antallet.

Samtidig afviser han, at kommunerne de seneste år har været lidt for løse med uddelingen af førtidspensionen.

- Det er bestemt ikke vores indtryk. Kommunerne vil rigtig gerne have alle ud på arbejdsmarkedet, og førtidspension er den sidste udvej.

Oversigt

    Oversigt