I det fynske folks tjeneste

Klaveret spiller falskt: Alligevel fik han to musikpriser på én weekend

Adi Zukanovic har aldrig udgivet noget selv, men han er blevet den, de andre musikere gerne vil lege med. Så meget, at han er blevet hædret med to musikpriser.

03:02

Adi Zukanovic. Video: Morten Albek

Adi Zukanovic. Foto: Morten Albek

1 af 2

- Det var en sindssyg weekend, siger Adi Zukanovic fra Langeland om den sidste weekend i januar, hvor han kørte Danmark tyndt og samtidig modtog to hæderspriser.

Torsdag aften spillede han koncert i Aalborg med bandet Irah. Fredag morgen var der lydprøve i Odense til hans optræden ved Odense Live Prisen. Fredag eftermiddag var der lydprøve i København til Irahs optræden på Store Vega. Fredag tidlig aften spillede han ved Odense Live Prisen. Senere samme aften spillede han så på Store Vega, mens han mor tog imod den store hovedpris og 50.000 kroner på hans vegne i Odense. Og lørdag aften kunne Adi så selv tage imod endnu en pris, da han blev kåret til Årets Musiker ved Steppeulvprisen i København.

Lige nu står han med en kop kaffe i den ene hånd og betragter sit pianette i stuen. En stor inspiration for ham, selvom det spiller falsk og ikke kan stemmes. Eller måske er det netop derfor.

- Man kan sagtens få fantastisk musik ud af instrumenter, der ikke stemmer, siger han og sætter sig straks foran det lille klaver og spiller nogle mærkværdige toner. 

Adi Zukanovic eksperimenterer med musikken og finder nye veje. Måske er det en af grundene til, at han har slået sit navn fast i musikbranchen.

Læs også Mor tog imod musikpris på 50.000 kroner

- Jeg er glad for den anerkendelse, der ligger i priserne, men jeg synes egentlig, pladerne er større trofæer, siger han.

Og dermed afslører han også sit store musikalske engagement, som er med til at gøre ham eftertragtet. I juryens begrundelse for at give Adi Zukanovic årets Odense Live Hovedpris, hed det at 'musikken bliver bare bedre, når Adi er med'.

Senest har han haft en finger med i spillet på albums fra Niels Skousen, Irah, Bisse og Nikolaj Nørlund. Enten som keyboardspiller eller komponist. På Nikolaj Nørlunds seneste album har han komponeret flere numre og arrangeret nogle af dem for symfoniorkester. På coveret står 'Tak til Adi Z for det hele'.

- Jeg bliver sgu helt rørt af at tænke på det, for det var virkelig sådan en fantastisk rejse. Jeg skulle egentlig bare være pianist. Men det endte med, at jeg arrangerede halvdelen af numrene.

Fra flygtningelejr til musikscenerne

Som bosnisk flygtning stiftede Adi først bekendtskab med Danmark som 4-årig. Han boede i flygtningelejr på Langeland med sin familie, og helt intuitivt fandt han vej ind i musikken.

- Der var nogle ugentlige ture på flygtningecenteret, hvor man kunne komme til Svendborg og købe ind. Og der kan jeg huske en tur til en Fætter BR-forretning, hvor jeg bare pegede på et keyboard, fordi jeg syntes, det så fedt ud. Og jeg vidste faktisk ikke rigtig, hvad det var, fortæller den 28-årige musiker.

Keyboardet blev grundlaget for Adis musikalske interesse, hvor han prøvede at efterligne de numre, han hørte i radioen.

Familien bosatte sig på Langeland, og senere startede Adi på Musikalsk Grundkursus. Det blev til en optagelse på Syddansk Musikkonservatorium, og der blev han mødt af musiker og lektor Hans Mydtskov, der aldrig var i tvivl om Adis talent.

- Talenter som ham støder man ikke på hver dag. Eller hvert år. Eller hvert årti. Det er meget specielt, siger Hans Mydtskov, der også var med i Odense Live-juryen, der kårede Adi Zukanovic som årets vinder. 

Og han uddyber, hvad der gør Adi Zukanovic til noget særligt.

- Når man har teknikken til at gøre hvad man vil, musikalsk og kunstnerisk - og når man samtidig er så heldig, at man vil en hel masse, og der flyder ideer fra én, så bliver det noget helt specielt.

Da Adi Zukanovic startede på konservatoriet, var han overbevist om, at han skulle udgive sin egen musik, men det er han endnu aldrig nået til. Der har været så travlt med andres projekter.

Måske får han snart tid til at udgive noget selv, men det er ikke længere så vigtigt for ham, om han står foran eller bagpå pladecoveret. Bare det bliver til noget god musik.

- Jeg vil sindssygt gerne give verden noget smukt. Og give den noget af den magi, som jeg ved, der er her.

Næste gang, Adi Zukanovic kan opleves på en fynsk musikscene, bliver 18. marts, hvor han spiller med Irah på Teater Momentum.