Knivdrab begås med lovlige knive

Langt de fleste knivdrab begås med køkkenknive i private hjem, og det tager knivloven ikke hensyn til.

Knivloven, som skal dæmme op for knivoverfald og drab i nattelivet, har efter alt at dømme hverken forhindret de mest anvendte knivvåben eller ramt de mest udbredte gerningssteder.

Det mener chefjurist Jacob Mchangama fra den borgerlige tænketank Cepos, skriver Politiken.

En ny og endnu ikke offentliggjort opgørelse fra Retsmedicinsk Institut på Syddansk Universitet viser, at i perioden fra 2005 til 2011 blev der i Syddanmark begået 19 knivdrab, hvoraf de 16 foregik i hjemmet.

To skete på en sejlbåd og kun et i det udendørs rum. I otte tilfælde blev der brugt en køkkenkniv, imens der i de øvrige drabssager blev brugt forskellige former for knive som papirkniv, hobbykniv og jagtknive.

- Hvis man virkelig vil forhindre knivdrab, så skal man lovgive helt ind i folks køkkenskuffer. Men jeg tror dog, at de fleste mennesker ikke vil mene, at det er Folketingets opgave, siger Jacob Mchangama til Politiken.

Tænketanken foreslår, at regeringen ruller retstilstanden tilbage til før skærpelsen af våbenloven, således at det igen bliver tilladt at bære hobby- og lommeknive.

Synspunktet finder opbakning hos strafferetseksperten Eva Smith, som også er formand for Det Kriminalpræventive Råd.

- Det er svært at se den kriminalpræventive effekt af den meget skrappe lov omkring knive i det offentlige rum overhovedet, siger hun til Politiken

Tallene fra Syddanmark er en af de få opgørelser over drab, gerningssted og våben. Ifølge Justitsministeriet er effekten af knivloven ikke undersøgt.