Ko, traktor og studenterhue

Det første hold fynske landbrugselever er nu klar til at jagte studenterhuen.

Muuh og matematik. Grynt og geografi. Traktor og tysk. Den nye landbrugsuddannelse ligner ikke ret mange andre. Først fag som husdyr, plantedyrkning, teknikfag og sprøjteteknik - og så dansk, idræt og fysik. Den er en kombination af praktisk arbejde og de mere traditionelle studie-fag.

Det er Kold College og Dalum Landbrugsskole, der er gået sammen om uddannelsen. Den er på EUX-linjen, og giver de samme muligheder som de almene gymnasielle uddannelser.

- Tanken bag EUX-linjen er blandt andet at få uddannet flere landbrugselever, som efterfølgende har mulighed for at tage en videregående uddannelse som eksempelvis agronom, jordbrugsøkonom eller en af landbrugets lederuddannelser. Landbruget stiller stadig højere krav om viden og ekspertise, siger Hans-Henrik Jensen, uddannelsesdirektør på Kold College.

Lille hold landbrugselever

Når uddannelsen starter op bliver det altså for første gang. Og med bare 16 optagne elever - men der skal nok komme flere til, mener direktøren.

- Selvfølgelig kan vi godt bruge nogle flere elever, men nu har vi basis for at starte, og samtidig oplever vi en voksende interesse, så vi forventer at få flere elever med på den første EUX-årgang, siger Hans-Henrik Jensen.

Det tager fire år at få den landbrugsudvidede studentereksamen.

Læs mere om EUX-uddannelserne her