I det fynske folks tjeneste

Københavnerne sidder tungt på kunststøtten

Eftertragtede arbejdslegater fra Statens Kunstfond går stort set kun til københavnere.

Eftertragtede arbejdslegater fra Statens Kunstfond går stort set kun til københavnere.

Når Statens Kunstfond uddeler de eftertragtede tre-årige arbejdslegater til danske billedkunstnere, går langt størstedelen til københavnere.

Ud af de 40 legater, der er uddelt i årene 2006-2010, er kun tre givet til kunstnere med bopæl i provinsen. Heraf bor to i Aarhus og en enkelt på Djursland.

Seks legater er gået til kunstnere bosat i udlandet, og de øvrige 31 er endt i hovedstadsområdet. Det skriver dagbladet Information.

Hvis man kun kigger på de legater, der er givet til kunstnere i Danmark, svarer det til, at 91,2 procent af legaterne uddeles til københavnske kunstnere.

Det viser en opgørelse fra Statens Kunstfond, som kunstneren Uwe Max Jensen har fået aktindsigt i og lagt ud på hjemmesiden denfri.dk.

Han mener, at den skæve fordeling er problematisk:

- Det er en meget markant tendens. Selvfølgelig er det rimeligt, at der gives flest legater i København, men at det er så mange, er alligevel overraskende.

- Det viser, at det handler om at komme i nogle bestemte cirkler i det københavnske kunstmiljø, hvis man skal have et legat, siger Uwe Max Jensen, som selv er bosat i Jylland.

Samme holdning har den fynske billedkunstner Steffan Herrik:

- Jeg har aldrig søgt om legater i Statens Kunstfond. Det er ikke frimærket værd, når man bor på Fyn. Så kan man lige så godt glemme alt om at komme i betragtning, siger han.

Kunstneren Jesper Rasmussen er blandt dem, der i de seneste år har uddelt legater for Statens Kunstfond. Han forklarer, at geografien ikke har noget at sige i vurderingen.

Han mener, at forklaringen på overvægten af tre-årige legater i København er den simple, at de unge talentfulde kunstnere "søger mod København".

/Ritzau/