I det fynske folks tjeneste

Kø, fyldte tog og forlænget rejsetid: Anden juledag er stor rejsedag på Fyn

I julen venter nogle af årets største rejsedage. Især anden juledag kan der forventes kø og forlænget rejsetid på Fyn.

Der er stor risiko for at ende i kø på Fynske Motorvej i juledagene, især anden juledag. Foto: Privatbillede

Traditionen tro er der en masse trafik hen over Fyn i juledagene. Trafikanter fra hele landet kører gennem landet for at besøge familie og venner i juledagene, og det gør decemberdagene til nogle af årets største rejsedage. 

Især anden juledag forventes at blive med tæt trafik over Fyn. Så hvis du skal på vejene torsdag, bør du overveje at læse videre.

Læs også Minister besøger Fyn: Støjgrupper kræver farten sat ned på Fynske Motorvej

Ifølge Vejdirektoratet ser trafikmønsteret i 2019 anderledes ud, fordi juleaften falder på en tirsdag.  Det betyder, at trafikken kan spredes over flere dage, når flere danskere vælger at tage på juleferie allerede fredag den 20. december.

Det er især den vestlige del af Fynske Motorvej - strækningen mellem Odense og Middelfart - der er hårdt ramt af juleferietrafik. Inden jul går trafikken i højere grad fra hovedstadsområdet mod Jylland - efter jul er det omvendt.

- Vores forventninger til juletrafikken er baseret på erfaringer og tal fra tidligere år, men den helt store ubekendte faktor i juledagene er vejret, oplyser Vejdirektoratet.

Undgå disse tidspunkter

Trafikprognoserne fra Vejdirektoratet tyder på, at du skal undgå Fynske Motorvej på disse tidspunkter, hvis du vil mindske risikoen for at sidde i kø eller køre i tæt trafik:

  • Fredag den 20. december mellem klokken 14.00 og 18.00
  • Lillejuleaften den 23. december mellem klokken 11.00 og 14.00
  • Anden juledag den 26. december mellem klokken 10.00 og 15.00

Især anden juledag forventes at blive en af årets største rejsedage, og her er der stor risiko for kødannelse og forlænget rejsetid.

De andre juledage, som ikke er nævnt, forventer Vejdirektoratet, at trafikken kan afvikles uden større forsinkelser.

Fyldte tog

Også hos DSB er der forventning om en travl dag på skinnerne.

- Det er den store hjemrejsedag, og strømmen af rejsende går især fra Jylland hen over Fyn mod Sjælland, siger informationschef Tony Bispeskov til Ritzau.

Mange har bestilt billetter og pladsreservation på forhånd.

- Det gør det muligt for os nøje at planlægge længden på de tog, vi sætter ind. Altså hvor mange pladser, der skal være, siger Tony Bispeskov.

Han oplyser, at det fortsat er muligt at bestille både billetter og pladsbilletter.

Lillejuleaftensdag kunne DSB oplyse, at antallet af julerejsende er på det højeste i fem år.

Antallet af solgte billetter ligger 22 procent højere end sidste år. Det hænger ifølge Tony Bispeskov sammen med, at der har været flere billige billetter til salg, og at man har fået bedre tag i de unge.

- Vi oplever også, at de unge efterspørger en mere bæredygtig julerejse, sagde Tony Bispeskov mandag.

Stigningen i billetsalget er ifølge informationschefen udtryk for, at togrejser mellem landsdelene vinder markedsandele fra biler og busser.

  Foto: Vejdirektoratet

  Foto: Vejdirektoratet