Kokain fælder flere sportsfolk

Sportsudøvere, der tager kokain i byen lørdag aften, kan få ødelagt deres karriere. Spor af kokain regnes for doping. Og flere sportsfolk går i fælden.

- Der er lidt af en trend i øjeblikket, som vi ser på med temmelig stor alvor, fortæller Jesper Frigast Larsen, der er OL/Elitechef og sekretær i Dansk Idrætsforbunds dopingudvalg. Det skriver Fyens Stiftstidende.

- Flere forbund har inden for de seneste par år oplevet at få deres første dopingsager, og det har drejet sig om kokain og hash, fortæller han.

Søndag kom det frem at volleyballspilleren Daniel Thomsen, Marienlyst i Odense er blevet testet positiv for to typer doping. Han er udelukket fra træning og kampe i en måned, mens yderligere prøver analyseres.

I forbindelse med landspokalfinalen i Odense Idrætshal 20. januar blev Daniel Thomsen testet positiv for stoffet benzoylecgonin og kokain.
 
Det betyder at han, der også er på landsholdet, er udelukket fra træning og kampe i DIF-regi i en måned. Hvis en ny test viser sig negativ bliver karantænen ophævet.

I alt har der i fjor været otte sager med kokain og hash. Fire sager i 2006. Tidligere slet ingen.

- Det er sager, som vi overhovedet ikke har kendt til før, så vi er meget
opmærksomme og overvejer at lave en oplysningskampagne, forklarer Jesper Frigast Larsen til Fyens Stiftstidende og fortsætter:

- Dopingkontrollen skelner ikke mellem, hvad der er sket i festligt lag, og hvad der er nøje beregnet forsøg på snyd.

Senest er den fynske volleyballspiller Daniel Thomsen blevet testet positiv for kokain. Han nægter sig dog skyldig og afventer en b-prøve.

Andre tilfælde med positive kokainprøver har været inden for så forskellige sportsgrene som sejlsport, squash, vægtløftning og rulleskøjter.

Overlæge og misbrugsekspert Henrik Rindom forklarer, at det
stærkt afhængighedsdannende stof kokain ikke er det mest oplagte
som doping.

- I nogle sportsgrene kan det have en vis effekt. Hvis man skal holde sig vågen i lang tid og der også er en vis fysisk aktivitet. Og så styrker det selvtilliden. Men effekten holder kun mellem en halv time og halvanden time. Til gengæld kan det spores i kroppen en to-tre dage efter ved en urinprøve, forklarer han.

- Man skal virkelig vide, hvad man leger med, hvis man bruger kokain som doping, fordi man kan meget let komme til at tage for meget, siger Henrik Rindom.

Hos DIF tror man, at fundet af kokain i dopingtest er en rest fra privatlivet og ikke et forsøg på at dope sig.

- Det er vores indtryk, at i dopingsager med kokain og hash, handler det om mere om fest og farver. Men hammeren falder lige hårdt, siger
Jesper Frigast Larsen.

Normal straf for en positiv kokainprøve er to års udelukkelse.

- Og så kan uforsigtighed eller dårlige vaner i det private liv få en utilsigtet og meget, meget alvorlig konsekvens for ens sportslige liv. Og det er jo en tragedie på mange måder, mener Jesper Frigast Larsen.

Oversigt

    Oversigt