Kommentator: Berettiget kritik af Venstres tavshed

Kræfter i Venstre savner svar på, hvad de skal mene om konkrete emner. Vand på regeringens mølle, lyder det.

Personer fra Venstres bagland giver forud for folketingsvalget udtryk for, at de på centrale politiske områder ikke ved, hvad de skal mene om Venstres politik.

Og det er en kritik, man skal tage alvorligt, for det er ikke blot "unge løver, som skræpper op, men rutinerede kræfter", lyder det fra politisk kommentator Troels Mylenberg fra Fyns Amts Avis,

- Venstre gør indadtil fornuftigt i at lytte. Kritikerne er ikke helt klar over, hvad partiet står for, og de har svært ved at forklare det på vælgermøder og lignende.

- Det farlige er, at det er vand på regeringens mølle, for det er et af hovedpunkterne i den socialdemokratiske kampagne: "Hvad er det, Venstre vil?". Det gør selvfølgelig ondt, siger Troels Mylenberg.

Colette Brix, folketingskandidat for Venstre i Valby, og Benny Damgaard, hovedbestyrelsesmedlem og kommuneforeningsformand på Lolland, efterlyser noget mere håndgribeligt i dagens Jyllands-Posten.

Ifølge Colette Brix mangler Venstre klare svar på, hvad der efter et valg skal ske med kontanthjælpen, og om regionerne skal bestå eller nedlægges.

Troels Mylenberg erklærer sig enig.

- Venstre er nødt til at tænke over, om partiet har udtrykt sig klart nok, eller om det kan blive klarere. Det gælder særligt kontanthjælpsområdet, hvor det stadig svæver i vinden, hvad det moderne kontanthjælpsløft er for noget. Derfor efterlyser man klarere løfter.

- Kritikken er berettiget på den måde, at det ikke er lykkedes Venstre at forklare, hvad det er, partiet vil, siger Troels Mylenberg.

Ifølge Henrik Buchhave, hovedbestyrelsesmedlem og kommuneforeningsformand i Frederikshavn, gælder det om at holde kortene tæt til kroppen og have is i maven før valget.

Troels Mylenberg mener dog, at man skylder vælgerne svar.

- Man skal have is i maven i politik, men med is i maven kommer der et tidspunkt, hvor politikken skal smeltes om og på flasker, så den kan komme ud i butikken til vælgerne. Valget kommer lige om lidt, siger han.

Politisk kommentator Hans Engell mener, at Venstre er forsigtig, fordi partiet ikke vil fanges i en løftebrudsdiskussion.

Desuden tøver partiets formand, Lars Løkke Rasmussen, med at være for konkret, da eventuelle politiske forslag kan risikere at blive "revet og flået fra hinanden" af andre blå partier.

- Det er altid ubehageligt og et problem i et parti, hvis partiets bagland ikke ved, hvilken politik partiet står for, siger han.