I det fynske folks tjeneste

Kommentator: Vilhelmsen vandt medlemmerne

Krag klarede sig bedst i debatten, men Vilhelmsen talte mere direkte til medlemmerne, mener kommentator.

Det er ikke nemt at pege på en enkelt vinder efter den første tv-debat mellem de to SF-formandskandidater, som onsdag aften fandt sted på TV 2 News.

For både sundhedsminister Astrid Krag og erhvervsordfører Annette Vilhelmsen kan udnævnes som sejrskvinde - men på hver deres måde, mener politisk kommentator Niels Krause-Kjær.

- Set ud fra en Christiansborg-logik, så var det Astrid Krag, der vandt ved at stille nogle spørgsmål, der ikke kunne besvares af modparten - blandt andet angående Annette Vilhelmsens postulat om, at hun vil udfordre regeringsgrundlaget, siger han og tilføjer:

- Men når man ser på det, der i virkeligheden er afgørende i det her valg, nemlig medlemmerne af SF, så talte Annette Vilhelmsen i langt højere grad til dem, end til Christiansborg-miljøet. Ud fra det parameter, klarede hun det bedst.

Aftenens debat afslørede ikke de helt store uenigheder mellem de to kandidater, men ofte var det svært for både studieværten og de to kandidater selv at finde ud af, hvad den anden egentlig mente. Og det er der en god grund til, mener Krause-Kjær.

- Den ene taler som et regeringsmedlem, og den anden taler som et partimedlem. Det er der, de har lidt svært ved at diskutere med hinanden. De taler ud fra forskellige præmisser, siger han.

Det blev helt tydeligt, da de to SF'ere blev bedt om at fremvise en medbragt ting, der symboliserede deres planer med SF.

- Astrid Krag har et billede af sit barn med og taler om politik og om konkrete forskelle, man kan gøre for det barn og de 160 andre, der blev født den dag. Hun talte om politik, som man gøre noget ved, når man sidder i samfundets maskinrum.

- Annette Vilhelmsen tager en rød iPhone med og siger, at hun lover, at der kommer mere forbindelse til baglandet, hvis hun bliver valgt som formand. Det er meget illustrativt for, hvordan de to taler forbi hinanden i debatten, siger Niels Krause-Kjær.

Hvem der skal være SF's nye formand er op til partiets medlemmer, og det afgøres den 13. oktober.