I det fynske folks tjeneste

Kommunernes medarbejderantal rasler ned

Antallet af ansatte i kommunerne er på et år faldet med 13.000, viser ny opgørelse.

Antallet af såkaldt ordinært ansatte i kommunerne, det vil sige overenskomstansatte samt tjenestemænd, er fra januar 2010 til januar 2011 faldet med 13.000. Faldet er størst i de seneste måneder, hvilket kan betyde, at tendensen vil fortsætte i den kommende tid.

Det viser netop offentliggjorte tal fra Det Fælleskommunale Løndatakontor.

- Tallene bekræfter, at kommunerne skærer virkelig dybt for tiden. Vi er midt i den største økonomiske opbremsning i den kommunale økonomi siden midtfirserne, siger formand i Kommunernes Landsforening, Jan Trøjborg (S).

Antallet af de ordinært ansatte i kommunerne er dermed for første gang lavere, end da kommunalreformen trådte i kraft i januar 2007.

Blandt de store personalegrupper, hvori der er sket et markant fald, kan nævnes personale i dagtilbud, lærere, sosupersonale samt akademikere, chefer og kontorpersonale.

- Jeg vil gerne understrege, at vi i kommunerne ikke synes, det er morsomt, når vi må skille os af med dygtige medarbejdere. Heldigvis sker mange af personalereduktionerne gennem naturlig afgang, frivillige aftaler og lignende, siger Jan Trøjborg.

En stigning i antallet af kommunalt ansatte ses imidlertid i gruppen af socialrådgivere. En fremgang, der primært skyldes, at kommunerne i august 2009 overtog arbejdet med landets jobcentre.