Kongemordet på Amtsgården og dolkestødet i Søndersø

Det var en klatøjet Henning Andersen (K), som dagen efter valget i 1993 måtte ringe til sin gode ven, amtsborgmester Jens Peter Fisker (S) og overbringe ham nyheden om, at den aftale, de havde indgået på valgnatten, ikke længere var gældende.

- Når valget er overstået begynder de lange knives nat, siger TV 2/FYNs politiske kommentator, Jesper Buch, som i denne uges udgave af programmet Politik og Spin diskuterer det politiske spil om magten med tidligere amtsborgmester Poul Weber (V).

Poul Weber, som også er formand for Venstre i Svendborg, giver i programmet et detaljeret indblik i forhandlingsforløbet på valgnatten i Svendborg. 

Den lange nat i Svendborg

- Socialdemokraterne sad på valgnatten i lang tid med Dansk Folkeparti bag en lukket dør med deres 14 mandater. Uden for lokalet var vi 15 mandater, og vi kunne jo have rottet os sammen og konstitueret os helt uden om S og DF. Det havde jeg nu ikke noget ønske om, men der gik mange rundt sammen med os i lokalet udenfor, og de havde meget lange ører. Så var det, jeg sagde højt til Jesper Kiel fra Enhedslisten, om vi skulle konstituere med ham som borgmester? Det gjorde jeg selvfølgelig kun for skabe noget uro, siger Poul Weber med et glimt i øjet.

Poul Weber har været med i politik i mange år og fortæller blandt andet, hvad det er, der sker, når stemmerne er talt op. Her gælder det nemlig ikke kun om at kunne tælle til et flertal, men også om at spille sin kort rigtigt, lyder det fra den tidligere amtsborgmester.

De glemte dramaer

De senere år har fynboerne været vidner til dramatiske konstitueringsforløb, blandt andet i Nyborg, hvor den netop genvalgte Venstre-borgmester Kenneth Muhs i 2013 sikrede sig borgmesterposten med hjælp fra den socialdemokratiske afhopper Jan Reimer.

- Men det med kup og kongemord er ikke et nyt fænomen. Medierne har bare et meget større fokus på det, som sker i kulissen efter valget end for få år siden, siger Jesper Buch og henviser til kommunalvalget for 16 år siden i den gamle Søndersø Kommune, hvor Venstre-manden Mogens Christensen kun nåede at være borgmester i halvandet døgn, hvorefter to af hans egne partifæller, Hans Henning Nielsen og Ole Hartung hoppede af og pegede på socialdemokraten Erik Hansen som ny borgmester.

Gå ikke i seng

Jesper Buch og Poul Weber fortæller, at man aldrig kan gardere sig mod overløbere og brudte aftaler, men man skal aldrig tage hjem og sove på valgnatten, før man føler sig helt sikker.

- Det så vi for eksempel ved amtrådsvalget i 1993, hvor den radikale Karen Nøhr på valgnatten sad med det afgørende mandat og snuppede amtsborgmesterposten fra socialdemokraten Jens Peter Fisker. Sidstnævnte havde ellers på valgaftenen indgået en aftale om at fortsætte på posten med opbakning fra den konservative Henning Andersen, og så tog de hjem i seng. Men forhandlingerne fortsatte hen over natten, og dagen efter måtte Henning Andersen ringe til sin gode ven Jens Peter Fisker og fortælle ham, at deres aftaler ikke længere var gældende, siger Jesper Buch.

Se de historiske klip

I denne uges udgave af Politik og Spin kan du blandt andet se nogle af TV2/Fyns historiske optagelser fra det dramatiske "kongemord" i 1993, hvor en klatøjet og brødbetynget Henning Andersen må ringe til Jens Peter Fisker for at overbringe ham nyheden om konstitueringen.

Desuden er der optagelser fra kuppet i Søndersø i 2001, hvor den vragede borgmesterkandidat Mogens Christensen fortæller om skuffelsen, og vi møder desuden en stærk presset parti-afhopper Hans Henning Nielsen, der fortæller om sine begrundelser for at løbe fra konstitueringen. 

Hvad sker der bag kulisserne i forbindelse med fordeling af poster? Det er temaet i denne udgave af Politik og Spin, som også handler om de store dramaer, der finder sted efter valget. Formand for Venstre i Svendborg, Poul Weber, og TV 2/Fyns politiske kommentator, Jesper Buch, var dagens gæster.

 

Oversigt

    Oversigt