I det fynske folks tjeneste

Konsul afviser kritik fra kunstner

Kunstneren og provokatøren Jens Galschiøt klager over det danske konsulat i Hongkong. Han blev udvist fra den tidligere kronkoloni. Konsul: "Urimelig kritik".

Dansk kunstner og samfundsdebattør klager over det danske konsulat i Hongkong. Han blev lørdag nægtet indrejse i den tidligere britiske koloni uden, at der ifølge kunstneren var hjælp fra dansk side.

- Den danske konsul burde være kommet ud til os i lufthavnen med det samme, så han kunne hjælpe os med at komme ind, siger kunstneren Jens Galschiøt, der tog til Hongkong med to andre menneskerettighedsaktivister.

Den danske generalkonsul i Hongkong, Jørgen Møllegaard, betegner kritikken som "ret urimelig." Han henviser blandt andet til, at han efter en samtale med kunstneren inden denne var sendt ud af Hongkong, fik fat i den øverst ansvarlige for immigrationsmyndighederne i lufthavnen. Meldingen fra konsulen til myndighederne var, at det var en "uheldig" beslutning at nægte danskeren indrejse.

Jens Galschiøt havde planer om at male en otte meter høj skulptur ved Hongkongs Universitet for at markere sin afstandtagen fra Kinas overtrædelse af menneskerettighederne.  

/ritzau/