I det fynske folks tjeneste

Kontant hjælp på vej til traumatiserede veteraner

Regeringen har sat midler af til soldater, der er kommet hjem med posttraumatisk stress syndrom, og det kommer også Region Syddanmark til gode.

Nogle soldater kommer hjem med sår på krop, andre med sår på sjælen. Nu er der flere penge på vej til veteraner med posttraumatisk stress. Foto: Søren Bidstrup, Scanpix

Region Syddanmark står til at få penge fra regeringen til at styrke behandling af veteraner med PTSD. En gennemgang af den nationale veteranpolitik fører nu til, at der skal fordeles 20 millioner kroner til blandt andet behandling af veteraner med posttraumatisk stress syndrom.

Selvom det endnu ikke vides, hvor mange penge der tilfalder Region Syddanmark, glæder formanden for regionens psykiatri og socialudvalg, Thies Mathiasen (DF) sig over, at der er penge på vej.

Læs også Nu åbner krigsfotografen op til det inderste mørkekammer

- Region Syddanmark har fra starten taget behandlingen af soldater med posttraumatisk stress meget alvorligt, og vi ved fra veteranerne, som har været i behandling, at det hjælper, siger han og fortsætter:

- De oplever, at de bliver raske eller får en bedre livskvalitet. Og derfor glæder jeg mig selvfølgelig også over, at vi nu står i en situation, hvor vi i samarbejde med kommuner og de praktiserende læger får mulighed for at gøre mere, end vi allerede gør.

Læs også Krigsveteraner i kamp igen

Region Syddanmark har siden 2011 tilbudt hjemvendte soldater med psykiske lidelser efter krig behandling på Psykiatrisk Afdeling Odense i et samarbejde med Afdelingen for Tortur- og Traumeoverlevere i Vejle og Odense.

I tæt samarbejde med veterancentre og de 22 syddanske kommuner er der mellem 56 og 67 syddanske veteraner, der har fået behandling hvert år.