Kontrol afslører social dumping

Kontrolaktion på Fyn og i Sydjylland har afsløret 14 personere i at arbejde sort og 11 virksomheder skal undersøges nærmere for social dumping. Aktionen var især rettet mod frugtplantager.

På 38 arbejdspladser i Syddanmark og på Fyn fandt SKAT, Arbejdstilsynet og Politiet 14 udenlandske medarbejdere, som slet ikke er registreret i SKATs systemer. SKAT kunne derfor konstatere, at de arbejder kulsort.

I alt beskæftigede de 38 arbejdspladser 92 medarbejdere.

27 havde rent mel i posen

Af de 38 arbejdspladser havde de 27 rent mel i posen, mens SKAT vil undersøge 11 for skat og moms.

Andre virksomheder skal undersøges af myndighederne for, om de overholder de danske regler for arbejdsmiljø, RUT-registrering, udlændingeloven, så der konkurreres på lige vilkår.

Myndighedernes kontrol fandt sted tirsdag i denne uge, og aktionen var især rettet mod frugtplantager i Syddanmark og på Fyn.

Flere virksomheder skal undersøges

En anden af de kontrollerede virksomheder vil SKAT undersøge for, om den reelt har fast driftssted i Danmark. Fast driftssted er afgørende for, hvor virksomheden kan siges at være hjemmehørende, og dermed hvor virksomhedens indkomst skal beskattes.

Hvis det viser sig, at virksomheden har fast driftssted i Danmark, skal de udenlandske ansattes lønindtægt beskattes i Danmark.

Herudover stødte kontrolholdene på én uregistreret virksomhed og tre personer, der arbejder som selvstændige, og hvor SKAT vil undersøge, om der reelt skulle være tale om et ansættelsesforhold, som kræver, at der skal betales skat til Danmark.

Koordinering mellem Arbejdstilsyn, SKAT og Politi

- Koordineringen mellem Arbejdstilsynet, SKAT og Politiet har vist sig at være en god ide, fordi vi sammen bedre kan kontrollere de forhold, der har betydning for, at danske og udenlandske virksomheder konkurrerer på fair vilkår, siger afdelingsleder Olaf Lagoni, SKAT.

Aktionen var nummer syv af en række kontrolaktioner i Syddanmark, som SKAT, Arbejdstilsynet og Politiet har aftalt i år.