I det fynske folks tjeneste

Kræver svar af minister: Skal fynske husejere afgive jord to gange?

Skal udvidelsen af E20 og den nye togbane mellem Odense og Middelfart foregå på samme tid? Det skal transportministeren svare på i dag.

Foto: Lasse Frost og Masoud Pouia

Benny Hansen og familien skal først afgive jord til udvidelsen af E20 med et tredje spor derefter til etableringen af en ny togbane mellem Odense og Middelfart, hvor han egentlig kunne nøjes med det én enkelt gang. 

Og så kan staten spare 400 millioner kroner, hvis man vælger at koordinere de to anlægsprojekter.

Begge anlægsarbejder er vedtaget, men som det ser ud nu skal motorvejen udvides hurtigst muligt, imens den nye togstrækning på Vestfyn først forventes at stå klar i 2026.

Torsdag skal transportminister, Ole Birk Olesen (LA), i samråd, hvor socialdemokraten Julie Skovsby, som er valgt til Folketinget på Fyn stiller ham et spørgsmål:

Læs også Lodsejere rammes dobbelt af jernbane og tredje spor

- Når nu vi ved, at der er store anlægs- og samfundsøkonomiske gevinster ved, at motorvejsudvidelsen og jernbanen over Vestfyn koordineres, er han så enig i, at de skal koordineres?

Ifølge transportministeriet vil i alt 71 lodsejere blive berørt af både udvidelsen af motorvejen og anlæggelsen af den nye jernbanestrækning.

Som det ser ud nu skal disse lodsejere afgive jord til projekterne i to omgange: Først til motorvejen og senere til jernbanen.

Julie Skovsby håber, at transportministeren kan se, at de to anlægsprojekter skal koordineres, så lodsejerne ikke skal aflevere deres jord af to omgange.

- Det bliver jo virkelig interessant at høre, om transportministeren også synes ligesom Vejdirektoratet og COVI, der har lavet notatet om 'samtidighedsgevinsterne', at det er en god idé at gå videre med, siger det fynske folketingsmedlem. 

Benny Hansen og familien bor få hundrede meter fra motorvejen, og står det til ham, bør man finde en løsning:

- Når man er i gang med at grave kan man ligeså godt lave begge ting på en gang, siger han og tilføjer, at det tredje spor på motorvejen er noget man kan forvente, når man bor så tæt på motorvejen.

- Men ligefrem en jernbane. Det havde vi ikke lige regnet med, og når de vil lave det i to omgange er det dobbelt så besværligt for os.

02:21 Luk video