Kraftig appel før sidste skoledag: - Jeg synes, at det er meganederen

Når årets 9. klasseselever skal fejre deres sidste skoledag, bliver det med opfordringen om ikke at samles i store grupper. Det betyder blandt andet, at traditionen i Eventyrhaven i Odense frarådes.

Karamelkast, udklædning og højt humør. 

Fredag er en festdag for de fynske 9. klasseselever, der efter ti år på skolebænken kan markere afslutningen på deres folkeskoletid. 

quote Nu hvor vi har gået i skole så mange år, så har vi fortjent den her sidste skoledag

Nikoline Kaae, elev på Hjalleseskolen

Men ikke alt bliver som håbet, når dagen, de forventningsfulde elever har ventet på, endelig kommer. Og det er noget Nikoline Kaae fra 9. klasse på Hjalleseskolen er ærgerlig over.

- Jeg synes, at det er meganederen, at vi ikke kan fejre det, som de andre har gjort det de tidligere år, siger hun. 

Fraråder store forsamlinger

Det er Odense Kommune, der på grund af coronasituationen opfordrer de unge til at fejre dagen i mindre grupper. 

Kommune appellerer altså til, at eleverne i år dropper traditionen om at mødes i Eventyrhaven. Det fortæller Nikolaj Juul Jørgensen, der er skolechef i Odense Kommune. 

- Vi har sendt en kraftig appel ud om, at man ikke samles i store flokke sidste skoledag, siger han og fortsætter:

- Det er ærgerligt, at man ikke kan afholde sidste skoledag som tidligere, for det er jo en tradition, man må droppe. Jeg håber dog, at man finder ud af at markere dagen på en anden, men stadig festlig måde. 

quote Jeg forstår virkelig godt, at de gerne vil fejre det, men grundet corona opfordrer vi eleverne til at holde sidste skoledag i mindre grupper

Kim Aas Christensen, koordinator for SSP i Faaborg-Midtfyn

Forstående elever

På trods af skuffelsen er Nikoline Kaae forstående overfor beslutningen. 

- Jeg forstår godt, at vi ikke må mødes i store forsamlinger. Vi skal tænke på alle. Det er en sygdom, der spreder sig, og det skal man tage seriøst, siger hun og fortsætter:

- Men jeg synes selvfølgelig, at det er meganederen, at der er så mange begrænsninger for os. 

Hun fastslår dog, at sikringen af traditionen med karamelkastning og afgangsshow har størst betydning for hende. Og selvom det bliver under mere ordnede forhold, ser hun frem til at fejre sin sidste skoledag med klassekammeraterne.  

- Jeg glæder mig. Nu hvor vi har gået i skole så mange år, så har vi fortjent den her sidste skoledag fuldt ud, siger hun. 

Flere fynske kommuner følger trop

Det er ikke kun Odense Kommune, der appellerer til de unge op til fejringen. 

I Faaborg-Midtfyn Kommune er de enige i, at eleverne bør søge andre muligheder, end den klassiske fejring i Eventyrhaven. 

- Vores unge tager ofte til Odense sidste skoledag. Jeg forstår virkelig godt, at de gerne vil fejre det, men grundet corona opfordrer vi eleverne til at holde sidste skoledag i mindre grupper, siger Kim Aas Christensen, der er koordinator for SSP i Faaborg-Midtfyn. 

Også i Svendborg har de gjort sig tanker om festdagen. Det fortæller Nanna Lohman, der er skole- og uddannelseschef i kommunen.

- Vi har valgt at gribe det anerledes an. Her holder 9. klasserne sidste skoledag på forskellige dage, så vi på den måde undgår store fælles arrangementer, samtidig med at vi sikrer, at eleverne får en festlig afslutning med de traditioner, der plejer at være, siger hun. 

9. klasseselevernes sidste skoledag afholdes, for de flestes vedkommende, fredag 4 juni. 

Sekretariatschefen i SSP Odense, Tommy Holst, oplyser, at de fredag vil være til stede i Odense by, som de plejer. 

- Vi vil ikke være koncentrede omkring Eventyrhaven. Vi vil være delt bredt ud i Odense,. Med mindre der bliver behov for andet, siger han.

Oversigt

    Oversigt