I det fynske folks tjeneste

Kraftig blæst: Fraråder kørsel med vindfølsomme køretøjer på Storebælt

Der blæser en kraftigt vind fra syd tirsdag morgen, hvilket har fået Storebælt til at fraråde kørsel med vindfølsomme køretøjer over broen.

Hastighedsbegrænsningerne for alle køretøjer på broen er tirsdag morgen og formiddag sat ned til 80 kilometer i timen på grund af kraftig vind. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Storebælt fraråder kørsel med vindfølsomme køretøjer på broen tirsdag morgen og formiddag. Anbefalingen skyldes en kuling, der kommer fra syd og dermed står direkte ind på broen fra den ene side. Det gør det farligt at passere med lette køretøjer, der risikerer at blive taget af vinden.

Hastighedsbegrænsningerne for alle køretøjer på broen er samtidig sat ned til 80 kilometer i timen.

Morgenens vejr på Fyn er præget af regn en frisk vind til kuling med kraftige vindstød. I løbet af dagen drejer vinden mod sydvest og bliver jævn til frisk, og derfor forventer Storebælt også - i takt med at vinden lægger sig - igen at kunne sætte hastigheden på broen op senere på dagen.

Begge dele forventes at ophøre omkring klokken 11 tirsdag formiddag.

Læs også Kan give støjgener: Skinnefræser kører på tværs af Fyn

Samtidig er det høje spor på Vestbroen i retning mod Fyn spærret på grund af vejarbejde. Det forventes at arbejdet er afsluttet klokken 11.30.

Kraftig blæst igen i aften

I løbet af eftermiddagen vil vinden som nævnt lægge sig en anelse, men i løbet af aftenen vil den igen tiltage, og fra sidst på aftenen kan vi ifølge DMI forvente frisk vind til kuling fra en sydlig retning.

Senere drejer vinden mod sydvest, og der kan komme vindstød op til hård eller stormende kuling.

I det tilfælde vil den anbefalede hastighed for alle køretøjer på broen blive 50 kilometer i timen.

Hvad er vindfølsomme køretøjer

Om dit køretøj er vindfølsomt eller ej, er afgørende i stærk blæst. Derfor advarer Storebælt indimellem vindfølsomme køretøjer mod at køre over broen.

Store køretøjer har naturligt en større vindflade end små køretøjer, og for eksempel er en tom lastbil langt mere vindfølsom end en personbil. En personbil vil næsten altid kunne køre over broen, hvis bare den overholder den anbefalede hastighed.

En personbil med anhænger eller campingvogn bagpå er langt mere følsom over for vind end en personbil uden. 

 

Eksempler på vindfølsomme køretøjer

  • Bil med campingvogn eller anhænger
  • Lastbiler med ingen eller meget let last, for eksempel isolering
  • Busser
  • Varebiler

KIlde: storebaelt.dk