Krav om fængsel: Middelfart-direktør anklages for salg af forbudt flybrændstof

Keld Demant havde ansvaret for salg af flybrændstof for 163 millioner kroner, der blev brugt af russiske fly mod Syrien. Det mener Bagmandspolitiet.

Keld Demant, direktør for Bunker Holding i Middelfart, burde i forbindelse med otte handler have vidst eller haft en formodning om, at koncernen solgte flybrændtof, som blev brugt til, at russiske fly kunne bombe i Syrien.

Det fremgår af det anklageskrift, som Bagmandspolitiet (SØIK) frigav onsdag.

Ifølge Bagmandspolitiet stod Bunker Holding og selskabets direktør, Keld Demant, bag otte af 33 leverancer - i alt 40.000 ton jetbrændstof - til en værdi af 163 millioner kroner.

Datterselskabet Dan-Bunkering, hvor Keld Demant var bestyrelsesformand, er tiltalt for 33 aftaler med russiske bagmænd om 172.000 ton brændstof - svarende til en værdi af 648 millioner kroner, fremgår det af anklageskriftet.

Handlerne fandt sted fra 2015-2017.

Keld Demant er tiltalt efter straffelovens paragraf 110 c., der under skærpende omstændigheder kan udløse en maksimumstraf på fire års fængsel, hvis man overtræder EU-sanktioner mod et land - i dette tilfælde Syrien.

Bagmandspolitiet ønsker ikke at oplyse, hvilken fængselsstraf, man konkret vil gå efter. Selskaberne kræves idømt en bøde og konfiskation af fortjenester på i alt 18 millioner kroner.

Hos Bunker Holding og Dan-Bunkering undrer man sig over anklageskriftet.

- Vi betragter tiltalen mod Keld R. Demant alene som en konsekvens af hans funktion som den øverste ansvarlige i Bunker Holding og bestyrelsesformand i Dan-Bunkering. Keld R. Demant har ikke været involveret i de omtalte handler, og han kan derfor heller ikke gøres ansvarlig herfor. Vi mener desuden ikke, at virksomheden har overtrådt EU-sanktionerne, hedder det i en pressemeddelelse fra Bunker Holding.

- Vi har været igennem alt materiale i sagen og er fortsat overrasket over, at man har valgt at rejse tiltaler i sagen, især personligt mod Keld R. Demant. Selv om vi gerne ville have været sagen foruden, ser vi frem til en fair og upartisk afgørelse i sagen, og virksomheden har naturligvis fortsat fuld tillid til Keld R. Demant i sin rolle som CEO for Bunker Holding og bestyrelsesformand for Dan-Bunkering, hedder det.