Krav om regler for fyrværkeri på genbrugspladser

En ammunitionsmajors advarsler om farligt fyrværkeri på genbrugspladserne får nu kommunerne til at kræve klare regler på området. Parterne mødes i januar.  

Frygten for en fyrværkeriulykke på de kommunale genbrugspladser, får nu Kommunernes Landsforening (KL) til at samle landets fyrværkerieksperter og myndigheder i det nye år. Det skriver Ritzau.

Der skal skabes klarhed om reglerne for aflevering af fyrværkeri på genbrugspladserne.

- Lige nu er der mange forskellige myndigheder med retningslinjer, der støder mod hinanden. Kommunekemi vil kun modtage fyrværkeri, hvis det er nedsænket i vand, mens forsvaret mener, det skal være tørt. Det skal vi finde en praktisk løsning på, så borgerne kan komme af med deres ubrugte fyrværkeri, siger Anders Christiansen fra Teknologisk Institut i KL.

Initiativet kommer efter at major Poul Nedergaard, der er chef for hærens ammunitionsrydningstjeneste, torsdag advarede mod fyrværkeriulykker på genbrugspladserne, som han frygter kan nå samme niveau som den i Seest i 2004.

Det var ellers selvsamme ulykke, der var årsag til at det fra 2006 blev gjort muligt at aflevere ubenyttet fyrværkeri på genbrugspladserne. Men der fulgte ingen retningslinjer med om, hvordan genbrugspladserne skal behandle det, lyder kritikken fra ammunitionsmajoren.

- Vi oplever, at de ikke ved nok om, hvordan de skal behandle fyrværkeriet, når vi kommer rundt på genbrugspladserne. Skal de registrere det, skal de sortere det osv. Det kan det her møde forhåbentligt give svar på, siger Poul Nedergaard, der fastslår, at selve reglen om at borgerne kan aflevere fyrværkeriet er en
god idé.

En af de inviterede parter til mødet er Sikkerhedsstyrelsen. Her siger kommunikationskonsulent Dorthe G. Rasmussen, at styrelsen gerne vil være med til at få løst problemet.

- Men vi har allerede udsendt en vejledning til kommunerne om, hvordan genbrugspladserne skal gøre. Så vi mener faktisk, at vi har gjort, hvad vi kan. Men hvis der er behov for et møde, så kommer vi gerne, siger hun.

Det er de kommunale beredskabschefer, der har ansvaret for at godkende genbrugspladserne til at modtage fyrværkeri. Og det er derfor ikke i alle kommuner, at en sådan tilladelse er givet.

Ifølge DR Fyn vil hverken Svendborg eller Odenses genbrugsstationer tage imod det brugte fyrværkeri, men henviser i stedet til politiet.

Oversigt

    Oversigt