Krisehjælp til danske medier: - Det er kun med til at skubbe problemet

Forudbetaling af hele årets mediestøtte skal lette tilværelsen for trykte medier. Men det er ikke tilfældet, mener direktør for Jysk Fynske Medier.

Den trykte presse får nu fremrykket og udbetalt hele årets mediestøtte i april måned.

Dermed får medierne udbetalt de 368 millioner kroner på én gang i stedet for i tre rater i løbet af 2020.

quote Det ændrer ikke den situation, vi står i

Jesper Rosener, direktør, Jysk Fynske Medier

Det fremgår af en aftale, som regeringen har offentliggjort.

- Den løsning vil give et pusterum til de mange pressede medier rundt omkring i landet, oplyser kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.

Ændrer ikke situationen

Under coronakrisen er flere medier blevet nødt til at fyre en del af deres medarbejdere. Men udbetalingen af hele årets mediestøtte gør ifølge direktør for Jysk Fynske Medier Jesper Rosener ikke den store forskel.

- Det ændrer ikke den situation, vi står i. Det er heller ikke dét, vi har efterspurgt i forhandlingerne gennem Danske Medier, siger han til TV 2/Fyn.

Jysk Fynske Medier udgiver blandt andet Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis her på Fyn samt en række ugeaviser.

Mediekoncernen har under krisen mistet op mod 100 millioner kroner i annonceindtægter. Hovedparten af koncernens medarbejdere har dog indvilliget i at gå ti procent ned i løn de kommende tre måneder.

Udskyder bare problemet

Ifølge kulturminister Joy Mogensen er de skrevne nyhedsmedier helt centrale for at få nyheder ud i hele Danmark.

- Men lige nu lider avishusene desværre store økonomiske tab og går en svær tid i møde. Jeg har derfor været i dialog med Medienævnet, som bakker op om, at vi nu styrker mediernes likviditet ved at hele mediestøtten for 2020 udbetales hurtigst muligt, lyder det fra ministeren i pressemeddelelsen.

Men spørger man Jysk Fynske Mediers direktør, er udbetalingen af mediestøtten blot med til at udskyde problemet.

Det siger aftalen

- Det eneste, udbetalingen hjælper med, er, at likviditeten bliver bedre lige nu. Men det er kun med til at skubbe problemet, for der er allerede budgetteret med mediestøtten, siger Jesper Rosener og fortsætter: 

- Det er ikke den pakke, vi søger i de forhandlinger, der er i gang lige nu, for vores dilemma er det samme.

Fortsat i dialog om mulige tiltag

De nuværende hjælpepakker fra regeringen hjælper heller ikke mediekoncernen meget, da der er brug for alle redaktionelle kræfter. Jysk Fynske Medier kan og vil derfor ikke sende medarbejdere hjem.

- Vi holder vores publicistiske faner højt. Men presset øges hos os, og annonceomsætningen falder, og udbetalingen af mediestøtten har ingen betydning i forhold til det, siger Jesper Rosener.

Ud over at udbetale mediestøtten for hele året, giver regeringen også en håndsrækning til de ikke-kommercielle lokale radio- og tv-stationer ved at dispensere for kravet om, at de enkelte stationer er forpligtet til at skulle sende nyproduceret indhold hver uge for at modtage tilskud.

- At skulle producere og sende nyt indhold på frivillig basis er i sagens natur en udfordring, når borgerne i hele landet opfordres til at holde sig hjemme, siger Joy Mogensen.

Regeringen og de politiske partier er fortsat i dialog om mulige tiltag på medieområdet, der kan hjælpe de medier, der er særligt økonomisk udfordrede på grund af corona-krisen.

Oversigt

    Oversigt