Krisen snart knækket: Ledigheden på Fyn lavere end før coronaen

Ledighedstallene er nu på under før corona-niveau. Og ledigheden vil falde endnu mere, spør Nordea-økonom.

Coronakrisens ledighedsspiral er brudt.

Det viser helt nye fynske ledighedstal, som nu er lavere end før corona-pandemien.  

En af dem, der nyder godt af det nye opsving er Kamal Anwar, der er pladsmand hos Hansson og Knudsen og i øjeblikket arbejder i Vollsmose. Her kom Kamal Anwar i snusepraktik i Byg til Vækst efter en fortid i rengøringsbranchen.

Nu er han blevet fastansat hos Hansson og Knudsen, og Kamal Anwar er ikke den eneste. I februar i år var der 14.291 ledige på Fyn. Det var over gennemsnittet for de foregående fem år.

Men derfra er det kun gået én vej med ledigheden.

Den er nu helt nede på 10.640 fynboer, hvilket er under det normale gennemsnit de seneste fem år. Tallene er dog ikke sæsonkorrigerede, men tendensen er god nok.

Supergodt

Et af de steder, hvor man også kan mærke, at Fyn er ved at ryste corona-støvet af sig, er hos 3F Byg i Odense. Her er ledigheden netop nu er på 90 medlemmer mod 217 sidste år på samme tidspunkt.

- Det viser, at der er vældig godt gang i byggeriet. Det er supergodt for vores medlemmer. Firmaerne ringer til os, og lige så snart, vi ved, at et sjak er ledigt, sørger vi for at anvise dem arbejde med det samme, siger Torben Knudsen, formand for 3F Byg i Odense.

Torben Knudsen, formand 3F Byg, har travlt med at anvise medlemmer nyt arbejde for tiden.
Torben Knudsen, formand 3F Byg, har travlt med at anvise medlemmer nyt arbejde for tiden.

Ifølge cheføkonom i Nordea Jan Størup er det en kæmpe overraskelse, at arbejdsmarkedet har udviklet sig på den måde.

- Jeg tror, at det dels skyldes, at en del har forladt arbejdsmarkedet og simpelthen ikke bliver registreret som ledige igen. Den anden og mere opmuntrende nyhed er, at arbejdsmarkedet har udviklet sig langt bedre end frygtet under krisen. Beskæftigelsen er ikke faldet så meget, siger Jan Størup.

På landsplan er der dog fortsat 30.000 færre beskæftigede end før coronakrisen - og tendensen er den samme på Fyn.

Ikke alle oppe i gear

Han oplyser, at byggebranchen aldrig har haft det bedre, mens underholdningsindustrien, hoteller og restauranter stadig ikke er oppe i gear.

Jan Størup forventer dog, at ledigheden snart vil falde yderligere, og at nogle af de unge, der valgte at uddanne sig yderligere på grund af krisen, vil vende tilbage på arbejdsmarkedet.

- Jeg tror ikke, det varer længe, inden vi kommer til at mangle arbejdskraft, siger han.