Krudt før jul forbudt

Fra næste år er det slut med at skyde nytårsfyrværkeri af hele december. Regeringen fremsætter lovforslag, der kun gør det lovligt at fyre krudt af fra den 27. december og til 1. januar.

Dyreelskerne jubler, mens fyrværkeribranchen er mere skeptisk over for et kommende lovforslag, der skal forhindre, at lyden af bomberør og raketter spreder sig over hele december.

Lovforslaget, som netop har været i høring, foreslår, at man først må sælge fyrværkeri fra 15. december. I dag er det fra 1. december. I år må man skyde sit fyrværkeri lovligt af fra den 15. december - den dato skal nu rykkes til den 27. december. På den måde vil der fra 2014 i alt være seks dage, hvor nytårskrudtet må skydes af lovligt.

- Enhver begrænsning er positiv. Jo kortere salgs- og affyringsperiode jo bedre, siger Niels Bursøe, der er områdeformand for Dyrenes Beskyttelse på Fyn.

Han påpeger, at dyr har stressproblemer, når der skydes nytårskrudt af. Det gælder ikke kun kæledyr, men også husdyr. Niels Bursøe kender for eksempel til flere dyrlæger, der tager ud til landmænd her før nytår for at give beroligende medicin.

Forslaget bliver fremsat af Regeringen i det nye år, og er altså ikke endeligt vedtaget. Men Benny Engelbrecht, der er socialdemokratisk erhvervsordfører er overbevist om, at flertallet for en stramning er hjemme.

- Vi har debatteret emnet i Folketinget, og her har både Regeringen, DF og Venstre tilkendegivet, at de går ind for en kortere salgs- og affyringsperiode. Det vil være usandsynligt, at der ikke strammes op, siger han til TV 2/FYN.

Fyrværkeribranchen er bange for, at det giver nedgang i omsætningen, ligesom den frygter øget import af ulovligt fyrværkeri. Men samlet set kan branchen godt leve med en kortere salgsperiode. I sit høringssvar foreslår den dog, at salgs- og anvendelsesperioden er ens, altså fra den 15. december.

På TV 2/FYN's facebook-side kan du skrive, hvad du synes om forslaget. Klik her