Krysantemumbomber på politikernes bord

Politiet møder skarp kritik, og justitsministeren kaldes i samråd på grund af den manglende opklaring af ulovlig handel med krysantemumbomber.

Politikere: ministeren må på banen

Efter TV 2/Fyn i samarbejde med de øvrige regioner og TV 2 Nyhederne har afsløret, hvordan det farlige fyrværkeri ender i hænderne på fynboerne, kræver politikerne nu handling:

- Jeg forventer, at justitsministeren kommer på banen med nogle initiativer, der virker. Ellers er vi parate til at fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget for at få et flertal udenom ministeren, så der kommer til at ske noget.

Også Karina Lorentzen fra SF og Enhedslistens Pernille Skipper mener, det er på tide, der bliver taget ordentligt fat i problemet med det ulovlige salg af krysantemumbomber:

- Det er faktisk meget alvorligt, og det lyder som om politiet har et gevaldigt forklaringsproblem, når man ikke i højere grad har efterforsket sådan noget her, lyder det fra Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper.

Sådan kommer bomberne til Fyn

Søndag fortalte en ung mand i tyverne, hvordan det går til, når han køber og sælger det forbudte fyrværkeri.

- Enten kommer det i lastbiler, hvis det er nogle importører, der har det med. Så er det pakket om i lovlige fyrværkerikasser. Ellers så er det en varebil eller personbil, hvor nogle gutter kører ned og henter det.

Fynboen fortæller, at de henter ca. 100 bomber af gangen, og at det er organiseret med flere forskellige mellemmænd. Han har forhandlet krysantemumbomber i seks år, uden politiet har fået færten af ham.

Nogle af de bomber, han får leveret ud af bagdøren fra fyrværkere, kan spores. I følge Fyrværkeribrancheforeningen er de nemlig mærket med både fabriks- og importørnummer - men det er ikke noget politiet indtil nu har kigget på i sin efterforskning.

Det er også en af årsagerne til, at flere nu er enige om at kalde Justitsminister Mette Frederiksen i samråd.

- Det lyder som noget, man burde lære første år på politiskolen - altså rimelig oplagt at prøve at finde ud af, hvor kommer de her ting fra, og hvordan er de endt der, hvor man finder dem.