I det fynske folks tjeneste

Kultur i provinsen diskrimineres

Der er kæmpe forskel på, hvor mange statsmidler, der tildeles kulturinstitutioner i København, Odense og Aarhus. Det viser en opgørelse, som TV 2/FYN er kommet i besiddelse af.

I opgørelsen, som TV 2/FYN er kommet i besiddelse af, har Odense Kommune sammenlignet økonomien for to slags kulturinstitutioner, der findes i alle tre byer og stort set er ens.

Alle tre byer har et kunstakademi

Det Fynske Kunstakademi får 1,4 millioner kroner årligt fra staten, mens Odense Kommune selv betaler 1,6 millioner kroner.

Det Jyske Kunstakademi i Aarhus får en million fra staten, mens Aarhus betaler 2,2 millioner.

Derimod får Kunstakademiet i København 48 millioner om året af staten, og der er derfor ikke behov for, at kommunen giver en krone.

Samme skævvridning til film

Odense Filmværksted får 1,5 millioner statskroner årligt og supplerer med 1,6 millioner kroner.

Aarhus får også 1,5 millioner statskroner og supplerer med 1,5 millioner.

I København får Filmværkstedet seks millioner kroner, mens kommunen betaler nul kroner.

- Det skriger til himlen, at der er så stor forskel, siger en vred by- og kulturrådmand i Odense, Jane Jegind, Venstre, til TV 2/FYN.

Hun er med på, at København har store institutioner som Operaen og Det Kongelige Teater, der skal have mere.

- Men når der er tale om ens institutioner som filmværkstederne og kunstakademierne er det tankevækkende, at København får det hele foræret, mens vi selv må have pengepungen frem, siger hun.

Hun tilføjer:

- Nok er København en meget større by, men så er de jo også flere til at finansiere tingene, og jeg synes, at alle - både i København og provinsen - skal have lige adgang til kulturen, siger Jane Jegind til TV 2/FYN.

Hun peger også på, at Fyn jo udgør omkring ti procent af Danmark, men at Fyn langtfra får ti procent af statsmidlerne.