Kun én homovielse på Fyn på et halvt år

Kun ét homoseksuelt par er blevet viet på Fyn, siden bøsser og lesbiske i juni fik mulighed for at blive viet i den danske folkekirke.

Det fortæller TV 2/FYN.

Der er ingen officiel statistik over antallet af vielser af homoseksuelle, men TV 2/FYN har haft kontakt til samtlige fynske sognepræster - blandt andet via provsterne. Og kun i Hjallese Provsti ved Odense er et par af samme køn blevet viet i løbet af det første halve år efter, at loven blev vedtaget.

En fiasko

- Jeg vil helt klart kalde det en fiasko, for tilhængerne havde jo forestillet sig, at der ville være en massetilstrømning af homoseksuelle par, der skulle vies, og det har der jo ikke været, siger Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, der er imod homovielser, til TV 2/FYN.

Også sognepræst ved Skt. Hans Kirke i Odense, Tage Rasmussen, ser den ene vielse som et bevis for, at behovet er blevet gjort større, end det er.

- Man har postuleret et behov, som slet ikke holdt til, hvad man sagde. Og det synes jeg er lidt unfair. Især når det blev jasket igennem, fordi det var vigtigt, som man sagde. Vel var det ej, siger Tage Rasmussen, som også er modstander af vielserne.

Handler ikke om antal

0510 manu

Kirke- og Ligestillingsminister Manu Sareen (R) forklarer de få vielser på Fyn med, at parrene skal have tid til at planlægge vielserne.

- Det handler ikke om antallet. Det handler om at give alle muligheden for at blive viet i den danske folkekirke, og det har vi gjort. Og vi fik det først vedtaget den 15. juni, og det tager altså rigtig lang tid at få lavet et bryllup, så jeg er sikker på, at det nok skal komme, siger han til TV 2/FYN.

Striden om homoseksuelles ret til at blive viet har ført til splittelse i folkekirken, flere præster har gjort oprør, og i år ventes omkring 20.000 mennesker at melde sig ud af kirken. Flere af dem i protest mod netop homovielserne.

På Fyn mener flere præster, som TV 2/FYN har talt med, at Manu Sareen har brugt striden til føre sig frem, og at han skulle have holdt en langt lavere profil.

Manu Sareen afviser dog kritikken.

- Det er noget vås. Jeg kunne have fundet masser af andre måder at profilere mig selv på, siger han.