Kun ét fynsk folketingsmedlem til Folkemødets åbning: - Jeg er som en cirkushest, der lugter savsmuld

Ud af de i alt 15 fynske folketingspolitikere var det kun Dan Jørgensen, der torsdag var at finde i Allinge på Bornholm.

Rammerne var langt fra, som de plejer at være, da startskuddet for årets Folkemøde lød torsdag morgen.

Menneskemængden var mindre, og debatter såvel som politikere færre. Det gælder også de fynskvalgte.

Faktisk var klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) den eneste af de i alt 15 fynske folketingsmedlemmer, der torsdag var at finde på pladsen.

quote Jeg er her ikke på fuld damp i år

Dan Jørgensen (S)

Han har deltaget syv ud af de i alt ti gange, arrangementet nu er blevet afviklet og kalder det en "rigtig god, demokratisk tradition". 

- Jeg er som en cirkushest, der lugter savsmuld. At komme ud til en rigtig debat og få spørgsmål, som ikke kun journalister stiller, men faktisk kommer fra helt almindelige mennesker, siger Dan Jørgensen til TV 2 Fyn, da vi møder ham i Allinge.

"Politisk Roskilde Festival"

Folkemødet blev for første gang afholdt i 2011, hvor konceptet blev skabt af Venstre-veteranen Bertel Haarder og den daværende bornholmske borgmester Winni Grosbøll.

Formålet er at samle alle med interesse for demokrati på tværs af holdninger og partifarver. 

Det sker - med Bertel Haarders ord - gennem "en politisk Roskilde Festival med mindre øl og mere snak".

Tidligere har Dan Jørgensen deltaget i debatter over flere dage, men i år blev det kun til en halv. Her nåede han blandt andet at tage "temperaturen på klimakampen" og debattere klimaindsatser på tværs af regioner. 

- Jeg er her ikke på fuld damp i år, og der er heller ikke lige så mange mennesker, så det er ikke helt som det plejer, men jeg vil gerne være med til at støtte, at vi skal i gang igen.

Er det for din egen eller for borgernes skyld, at du er på Folkemøde?

- Sådan tror jeg ikke, man kan stille det op. Jeg ser det som en del af mit job at deltage, når jeg bliver inviteret til de her ting, men jeg synes da også, at det er utrolig sjovt. Jeg nyder det der med at være ude at snakke med folk, og jeg har savnet det helt vildt under coronaen. 

Folkemødet er inddelt i fire sektioner, som hver maksimalt må huse 500 deltagere.
Folkemødet er inddelt i fire sektioner, som hver maksimalt må huse 500 deltagere.
Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau/Scanpix

Relevant for alle danskere

Men hvad får han selv og andre fynboer ud af tre dages politisk debat på Bornholm? 

En hel del, mener Dan Jørgensen, som kalder det "relevant for alle danskere", uanset hvor i landet de bor. 

- Det er jo ikke bornholmer-debatter, der foregår herovre. Det er dansk politik, der bliver debatteret, siger han og tilføjer: 

- Jeg kender mange fra min kreds, Middelfart-kredsen, som tager herover. Der er ingen andre tidspunkter, hvor man kan møde så mange beslutningstagere og have en dialog, som man kan her. 

Selvom den fynske minister plejer at møde mange fra hjemstavnen, når han gæster Folkemødet, har det desværre ikke været tilfældet i år. 

Det håber Dan Jørgensen ændrer sig til næste år, hvor han samtidig forventer at kunne sætte mere end én dag af til arrangementet.