I det fynske folks tjeneste

Kupforsøg var ventet, men timingen overrasker

Fynboen Umut Serin er en af mange danskere med rødder i Tyrkiet, der er påvirket af nattens forsøg på et militærkup i Tyrkiet.

Foto: Privat

TV 2/Fyn har snakket med Umut Serin, som har kurdiske og tyrkiske rødder, og som til daglig er ansat som virksomhedskonsulent i Faaborg-Midtfyn Kommune og mentor i Odense Kommune.

- Jeg blev ikke overrasket over nyheden om et "kupforsøg" - hvis det var det, siger han til TV 2/Fyn. 

- Jeg sad med en følelse af, hvorfor det ikke var kommet tidligere. Landet har været i en utrolig ustabil politisk, religiøs og social situation i flere år nu.

Som eksempler nævner Umut Serin retssagen mod militæret (Ergenekon-sagen, hvor en nationalistisk, sekulær undergrundsorganisation skal have forsøgt at styrte regeringen, red.), der har været den interne borgerkrig mod kurderne, kampen mod Islamisk Stat inden- og udenfor landets grænser, terrorangreb i de større byer de seneste måneder, flygtningekrisen og de to-tre millioner syrere i landet, religiøse spændinger mellem sunni-muslimer og alevitter, Erdogans ideologiske og politiske kamp mod hans tidligere bedste ven og mentor, Fethullah Gülen, forholdet til Rusland og Israel

- Der har simpelthen været så sindsygt meget, at dette "kup" ikke bør overraske nogen, mener Umut Serin.

Tvivler ikke på om familien er i sikkerhed

- Jeg følger med på min families snapchat dernede fra, og det vidner om en hektisk nat med masser af udrykning, skyderier, folkevandringer til åbne pladser hvor der bliver råbt "allahu akbar" (gud er stor, red.)

- Jeg har ikke haft mulighed for at ringe derned endnu, men det står som det næste på min liste. Jeg er dog ikke i tvivl om min families sikkerhed eller andres for den sags skyld. "Kuppet" havde andet til formål end at skabe reel usikkerhed hos folket. Det tvivler jeg ikke på. 

Kupforsøg i Tyrkiet er ikke nyt

- Borgerne i landet har ikke været truet af optøjerne, så længe de har siddet indendørs og forholdt sig rolige. Desuden må vi ikke glemme, at militærkup i Tyrkiet ikke er et nyt fænomen. Folket ved hvad det indebærer, og hvordan en sådan proces foregår, siger Umut Serin.. 

Umut Serin sætter ordet "kupforsøg" i anførselstegn, fordi han er usikker på, om det var et reelt kupforsøg. 

- "Kuppet" var uorganiseret, døde hurtigt ud, alle ministre og Erdogan selv gav live telefoninterviews natten lang til tyrkiske nyhedskanaler, hvor man istedet havde forventet, at regeringen sad samlet og fulgte med i situationen, siger han.

- Desuden kontrollerer regeringen stort set alle mediekanaler, hvorfor man må stille sig kritisk overfor den mængde information, vi modtager dernede fra.  En af Erdogans mærkesager har altid været at rydde op i militæret. Dette blandt andet. med Ergenekon-sagen.  

- Erdogan har længe brændt for, at tildele sig selv yderligere magt. For at få mere magt, er han nødt til at ændre forfatningen og til at have folket bag sig. Begivenheder som et kupforsøg øger hans popularitet i befolkningen. Det bliver spændende at analysere begivenhederne fremadrettet. Vi ved for lidt. slutter Umut Serin.