Kvægavler flygter fra Fyn

Fyns største mælkeproducent har fået nok af forholdene i dansk landbrug. Han har nu solgt sin bedrift til en hollænder, og er selv på vej til Litauen for at starte forfra.

Midtfynsk landmand træt af dansk landbrug

Fyns største mælkeproducent har fået nok af forholdene for landbruget i Danmark. Han har nu solgt sin bedrift til en hollænder, og er selv på vej til Litauen for at starte forfra.

Siden 1986 har John Lykke Jacobsen haft en kvægbesætning og en svinefarm på Midtfyn. Kvægbesætningen er med sine 300 køer den største på Fyn.

Men 1. april solgte den midtfynske landmand sin kvægbesætning til en hollænder, og snart vil også svinefarmen blive afhændet.

"Jeg synes ikke længere at man kan betragte dansk landbrug som et frit erhverv. Det hele går op i tilskudsordninger, der kvæler det frie initiativ,", siger John Lykke Jacobsen.

Tirsdag tager den fynske landmand til Litauen for at bese sin nye bedrift i Litauen. Her skal han de næste par uger så og gøde bedriften, der udelukkende består af planteavl.

At John Lykke Jacobsen netop har valgt at slå sig ned i Litauen er nærmest en tilfældighed. Han har gennem flere år opkøbt jord i landet, og regner med at fortsætte opkøbene de næste par år.

"I Litauen kan jeg forhåbentlig slippe for den stavnsbinding dansk landbrug er omklamret af i dag. Jeg håber, at jeg kan få lysten til at drive landbrug tilbage igen," siger John Lykke Jacobsen.

I følge John Lykke Jacobsen så bliver de mange tilskudsordninger fra Danmark og EU brugt til at styre landmændene politisk

"Hvis vi ikke opfører sig som myndighederne vil have, så bliver bønderne trukket i tilskud," hævder John Lykke Jacobsen.