I det fynske folks tjeneste

Kvinder i Region Syddanmark får oftest tæsk

Kvinderne i Region Syddanmark må oftere på skadestuen efter partnervold end kvinderne i resten af landet.

Og det er stadig flere østeuropæiske kvinder, der henvender sig på centrene, skriver dr.dk.

På Esbjerg Krise- og Aktivitetscenter har man plads til seks kvinder og fire børn, og der har været fuld belægning det meste af i år.

- Vi oplever, at krisecentret har fået en ny målgruppe. Da jeg startede for tre år siden, oplevede jeg at andelen af kvinder med anden etnisk herkomst end dansk lå på 50 procent. Nu er det nærmere 60-70 procent, fortæller leder Rikke Rødekilde til dr.dk.

Det er specielt østeuropæiske kvinder, som kontakter krisecentrene for at få hjælp. De danske mænd finder dem over nettet eller kontaktannoncer, og når kvinderne så er flyttet til Danmark, begynder mændene at tyrannisere dem, fortæller Rikke Rødekilde.

- Nogle af de kvinder lever under nogle forhold, som man slet ikke kan drømme om, finder sted i Danmark, siger lederen.

Sidste år fik skadestuerne i Region Syddanmark flere end 700 henvendelser fra kvinder, der havde oplevet vold i hjemmet. Det er det næsthøjeste tal i landet, men ser man på antallet af indbyggere, indtager Region Syddanmarks kvinder den tvivlsomme førsteplads. Det viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

Også i Aabenraa oplever krisecentret, at gruppen af østeuropæiske kvinder bliver større.

- Der er en tendens til, at der bliver flere af de kvinder, fortæller Margit Holmskov Madsen, der har været frivillig på krisecentret i Aabenraa i 25 år, til dr.dk.