Kvinder investerer mindre end mænd: - Det er en jungle at finde rundt i

Louise Knudsen vil have sine penge til at vokse. Derfor vil hun i gang med at investere, men hun synes, det er svært. De seneste år er flere kvinder begyndt at investere, og det kræver forståelse for regnskaber.

32-årige Louise Knudsen har et ønske. Hun vil i gang med at investere.  Hun har sparet penge sammen, og hun er begyndt at undersøge aktiemarkedet, men hun synes det er svært at komme videre.

- Der er så mange ting man skal tage stilling til, og så mange steder man kan søge information, så det er lidt en jungle, fortæller Louise Knudsen.

quote Jeg skal føle mig helt tryg inden jeg går i gang

Louise Knudsen, Projektleder

Louise Knudsen er ikke alene om investeringsdrømmen.  Flere og flere kvinder er på vej ind på aktiemarkedet. Hos nordens største investeringsplatform Nordnet var cirka 20,5 procent af de nye investorer i 2015 kvinder, mens det tal er steget til 30,5 procent i 2019.
Ifølge investeringsekspert Ann-Christina Lykke er det en positiv udvikling.

- Historisk set har kvinder haft færre penge mellem hænderne end mænd gennem et helt liv, og det, at kvinderne nu begynder at investere, betyder, at de er med til at udligne den forskel, der er på mænd og kvinders formuer, siger Ann-Christina Lykke.

Og selvom flere kvinder er trådt ind på aktiemarkedet, så er det stadig mændene, der dominerer. Cirka 8 ud af 10 investeringer foretages i dag af mænd.  Der er også mændene, der sidder med to tredjedel af den samlede aktiebeholdning i Danmark.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvor skal man starte?

Louise Knudsen, der til dagligt er projektleder i Nordfyns Kommune, begyndte at interessere sig for investering, da en veninde inviterede hende med i en facebookgruppe, hvor kvinder hjælper hinanden med gode investeringsråd. Her blev hun introduceret for begreber som månedsopsparing og bæredygtig investering. Det er dog ikke de mange nye ord, der volder Louise Knudsen problemer.

- Begreberne er nemme nok, dem kan jeg google mig til, og jeg har også lært en del ved at høre podcast og læse bøger. Nu skal jeg finde ud af at vælge de rigtige aktier, siger hun.

Når Louise Knudsen bruger tid på at deltage i webinarer, lytte til podcasts og tage noter, er det fordi, hun mener investeringer kan give hende en større økonomisk sikkerhed i fremtiden. Planen er nemlig at spare penge sammen til at kunne købe et hus, men hun håber også, at der bliver lidt til overs til oplevelser. 

Inden det bliver til eget hus, er Louise Knudsen nødt til at finde ud af, hvilke aktier hun skal investere i, og det er netop udvælgelsesfase, der er skyld i, at hun endnu ikke har fået gang i investeringerne. Der er nemlig mange ting man skal holde sig for øje, når man vil have sine penge til at vokse, og det kan være svært at finde ud af, hvor man skal starte.

- Jeg kan godt se om kurven går op eller ned, men så skal man ind i alle de vedhæftede filer og kigge på tallene, og det er der, det bliver svært, fortæller Louise Knudsen.

500 kroner i lærepenge

Louise Knudsen har da også oplevet, hvordan det kan gå, hvis man ikke har styr på, hvad der er op og ned inden for investeringsverdenen. For et par måneder siden fik hun nemlig sat 500 kroner ind på en investeringsplatform. Efterfølgende fandt hun ud af, at hun hellere vil bruge en anden platform. Det var dog ikke muligt for hende, at trække pengene ud, og derfor valgte hun at investere dem i tilfældige aktier. Selv kalder hun de 500 kr for lærepenge, og indtil videre er aktierne også kun faldet i værdi.

Facebookgruppen, som Louise Knudsen blev en del af, er startet af Ann-Christina Lykke som sammen med kollegaen Linnéa Schmidt har skabt netværket Moneypenny and More, der støtter og hjælper kvinder i gang med at investere. Siden 1. marts 2020 har de oplevet en stigning i antallet af medlemmer på over 170 procent, og det er der især én grund til.

- Når kvinder har penge til overs, så føler de, at de skal passe på dem, men fordi der er negative renter i øjeblikket, så bliver pengene mindre værd, og det kan få kvinderne op ad stolen. Nu er risikoen ved at investere ikke så stor, for de skal bare holde status quo, forklarer Ann-Christina Lykke.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Trods det mislykkede investeringsforsøg er Louise Knudsen ikke færdig med at investere. Hun har stadig mod på at prøve igen, men næste gang skal det være et velovervejet valg.  

- Næste skridt er, at jeg skal sætte mig ned og få styr på, hvor jeg finder information, når jeg skal investere. Jeg skal føle mig helt tryg, inden jeg går i gang, siger Louise Knudsen

Fem gode råd til dig, der gerne vil i gang med at investere

Oversigt

    Oversigt