Kvinderne kommer til magten på Fyn

Nu vil de kvindelige politikere til fadet på Fyn. Efter fire år uden en eneste kvindelig borgmester i de 32 fynske kommuner, er der i seks kommuner en reel chance for, at der kommer en kvinde for bordenden.

-

Nu vil de kvindelige politikere til fadet på Fyn. Efter fire år uden en eneste kvindelig borgmester i de 32 fynske kommuner, er der i seks kommuner en reel chance for, at der kommer en kvinde for bordenden.


Størst er sandsynligheden i Kerteminde og Faaborg, mens man med rimelighed kan tale om en god chance for en kvindelig borgmester i Nr. Aaby, Tranekær, Marstal og Bogense.


Kvindekamp i Kerteminde
I Kerteminde går borgmester Jacob Dauerhøj på pension. Posten som spidskandidat for Socialdemokratiet overlader han til Sonja Rasmussen. I den nuværende kommunalbestyrelse har Socialdemokratiet syv ud af 17 pladser.


Men Sonja Rasmussen får hård konkurrence fra andre kvinder, for både De Konservative og Det Radikale Venstre har placeret en kvinde i front, henholdsvis stemmeslugeren Else Møller og Asbjørg Dunker.


Sonja Rasmussen slår fast, at hun ikke går til valg på at være kvinde.


\"Dybest set er politik ukvindeligt. Man skal være hård og villig til at tage konfrontationer. Jeg synes selv, jeg er god til at sige tingene råt for usødet. Men man skal dog også bevare sin blødhed\", siger Sonja Rasmussen.


Kvinde kan vælte borgmesteren i Faaborg
I Faaborg sidder den nuværende borgmester Alfred Andersen løst i sadlen. Denne periode har han regeret på opbakning fra blandt andet syv venstre-mandater. Som udgangspunkt går Venstres nye spidskandidat, den kun 30-årige Trine Greve, selv efter posten i år.


\"Jeg tror ikke, der er forskel på en kvindelig og en mandlig borgmester. Det drejer sig om at være kvalificeret og have visioner\", mener Trine Greve.


I det nuværende byråd har den borgerlige fløj dog kun 11 ud af 21 mandater. Det åbner store chancer for den socialdemokratiske spidskandidat, Britta Duelund.


Sekretær som borgmester
Også i Nr. Aaby åbner en afgående borgmester for en kvindelig spidskandidat. Torben Knudsen (V) stopper på rådhuset og overlader dermed kampen om stolen til sin afløser Hanne Christensen og socialdemokraten Anders Josefsen. Hanne Christensen arbejder i øjeblikket som sekretær på maskinfabrikken Sværtek i Strib.


Kvindelig x-borgmester vil vinde
På Ærø finder man en af de få tidligere fynske borgmestre. Frem til forrige kommunalvalg stod Grethe Hansen i spidsen for Marstal-borgerne. Hun mistede borgmesterkæden til Karsten Landro i 1997, men den er hun parat til at kæmpe for igen.


Med nyt gifternavn stiller Grethe Skov op for at forbedre Marstals økonomi.


I Tranekær er det igen en borgmesterpensionering, der åbner op for chancen for en kvindelig borgmester. Både socialdemokraten Annie Feldt og den populære Elisa Hansen, der nu stiller op for Dansk Folkeparti, er på banen i kampen om Svend Aage Hansens stol.


Chance trods splittelse
Det er en rutineret kvindelig kommunalpolitiker, der spås en lille chance for at løbe med borgmestertitlen i Bogense. Eva Laut Andersen er en markant formand for Socialudvalget. Hendes ulempe er, at Venstre i år er splittet - hele tre Venstrelister stiller op til kommunalvalget med hver sin spidskandidat.


 


 

Oversigt

    Oversigt