I det fynske folks tjeneste

LA til studerende: Besparelser går ikke ud over kvaliteten

Uddannelserne kan godt spare, uden at det går ud over undervisningskvaliteten, mener regeringsparti.

Elever på Svendborg Gymnasium blokerede torsdag undervisningen. Foto: Ole Holbech

Elever, studerende og undervisere indtog torsdag landets største byer ved en række demonstrationer mod besparelser på alle landets uddannelser.

40 foreninger og fagforbund står bag Uddannelsesalliancen, der for tredje år i træk demonstrerer mod nedskæringer på uddannelserne.

Ifølge alliancens optællinger er der samlet 6500 demonstranter i København, 2000 i Aarhus, 1000 i Odense, 500 i Rønne og 250 i Aalborg.

Læs også Protester i Svendborg: Studerende blokerer for undervisningen

Ifølge Uddannelsesalliancen står gymnasier, erhvervsskoler, universiteter og andre uddannelser over for nedskæringer på knap 15 milliarder kroner frem mod 2021.

Særligt det omstridte omprioriteringsbidrag har fået en del kritik med på vejen fra de studerende. Ordningen betyder, at uddannelserne bliver beskåret med to procent om året.

Lars Løkke Rasmussen understregede i sin åbningstale til Folketinget imidlertid, at der bliver brugt flere penge på uddannelse end nogensinde.

Det er også rigtigt, men ifølge Uddannelsesalliancen er problemet, at der bliver brugt færre penge per elev.

Her får de støtte af tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Læs også Rektor: Jeg vil ikke tvinge undervisningen igennem

Tænketanken har regnet sig frem til, at besparelserne i 2018 bliver op imod 6000 kroner for hver gymnasieelev sammenlignet med 2015.

På erhvervsskoler er besparelserne omtrent på 4000 kroner per elev, og på universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier ligger tallet lidt lavere.

I regeringspartiet Liberal Alliance mener man, at uddannelserne godt kan spare, uden at det går ud over forskning og undervisning.

- Overalt i den private sektor er man vant til at kigge kritisk på sin produktivitet og forbedre den. Der er offentlige ledere måske ikke vant til at se på produktiviteten på samme måde, siger uddannelsesordfører Henrik Dahl (LA).

Han mener blandt andet, at universiteterne kan spare på bygninger og administrativt personale.