Læger arbejder normalt til 1. september trods konflikt

Regionerne har opsagt aftale med de praktiserende læger. Indtil 1. september berører det ikke patienterne

Patienterne kommer i første omgang ikke til at mærke, at de praktiserende lægers organisation (PLO) og regionerne ligger i krig og ikke er nået frem til en aftale om det fremtidige samarbejde.

Frem til 1. september 2013 gælder den gamle overenskomst stadig, og det betyder, at i den periode skal de praktiserende læger leve op til deres forpligtelser i forhold til deres patienter.

Regionerne opsagde aftalen fredag morgen. Baggrunden er mangel på realisme fra de praktiserende lægers organisation, mener regionerne.

- Vi oplever, at PLO modarbejder vores mål om at sikre borgerne ensartet høj kvalitet, lægedækning i hele landet og sammenhæng med det øvrige sundhedsvæsen, siger Jens Stenbæk, der er formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN).

Lægerne derimod er rasende over, at de ikke længere vil have indflydelse på deres egen virksomhed med den nye aftale. Som en allersidste udvej har lægerne truet med at lukke alle landets 2100 lægehuse og nægte at behandle patienterne.

- Der vil være nye krav til åbningstider og tilgængelighed, og så skal regionerne have mere kontrol med lægernes arbejde, siger formanden for PLO, Henrik Dibbern.

Når overenskomsten er opsagt, som det er sket fredag, har sundhedsminister Astrid Krag (SF) mulighed for at gribe ind og lade lægerne arbejde videre på vanlig vis, også efter at overenskomsten er opsagt.

- Hvis et lovindgreb har virkning fra før 1. september og ikke respekterer udløbet af vores aftale, så er jeg overbevist om, at lægehusene lukker før 1. september, siger Henrik Dibbern.

Sundhedsøkonom Jes Søderberg, Aalborg Universitet, tror ikke på, at parterne kan nå til enighed, og han ser derfor et regeringsindgreb som en løsning på konflikten, siger han til TV2 News.