Læger: Fornuften sejrer efter farce om patientdata

Det er det helt rigtige, at ulovlige patientdata nu skal slettes ved lov, mener lægeforeninger.

Det er godt, at kulturminister Marianne Jelved (R) nu foreslår, at ulovligt indsamlede sundhedsoplysninger i den såkaldte DAMD-database skal slettes.

Men forløbet frem til lovforslaget har været under al kritik, mener lægerne.

- Det er på tide, at kulturministeren nu lytter til fornuften. Forløbet om de ulovligt indsamlede patientdata i DAMD-databasen har været intet mindre end en farce og ødelæggende for tillidsforholdet mellem patienter og læger, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Kulturministerens lovforslag om ændring af arkivloven betyder, at millioner af private sundhedsoplysninger, som Region Syddanmark har indsamlet over en årrække, nu skal slettes.

Tidligere ville Marianne Jelved ellers følge en anmodning fra Rigsarkivet, der ønskede en kopi af databasen, så den kunne gemmes for eftertiden.

Men efter Folketingets førstebehandling af lovforslaget, hvor der hurtigt tegnede sig et flertal imod forslaget, skifter ministeren nu kurs igen.

Et forløb som Lægeforeningen finder uskønt og fuld af mangelfulde forklaringer.

- De forklaringer, som vi har fået undervejs på, hvorfor disse data skulle gemmes, har ikke givet mening, og der er reageret alt for langsomt på de bekymringer, som læger og patienter har givet udtryk for, siger Andreas Rudkjøbing.

Også de praktiserende læger er glade for kulturministerens kursskifte.

- Hvis man ikke kan stole på, at ulovligt indsamlede oplysninger bliver slettet, er det en trussel mod det grundlæggende tillidsforhold, der skal være mellem læge og patient, og det vil gå ud over indsamlingen af patientdata, som ellers er vigtig af hensyn til kvalitetsudviklingen i almen praksis, siger Christian Freitag, formand i de Praktiserende Lægers Organisation, PLO.