Læger underbehandler nydanske patienter

Hver fjerde patient på Indvandrermedicinsk Klinik i Odense har lidelser, der er blevet overset af lægen.

Oversete kræftsvulster, uopdaget astma og smerter på grund af deformiteter i rygsøjlen, der blev forklaret som psykosomatiske symptomer.

Det er blot et par eksempler på de oversete lidelser, som Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital har registreret, skriver Kristeligt Dagblad.

Undersøgelser har vist, at indvandrere generelt er mere syge end danskere. Alligevel får mange socialt udsatte indvandrere ikke den behandling, de har brug for ifølge opgørelsen fra Indvandrermedicinsk Klinik.

Klinikken åbnede i maj 2008 og har de seneste fire år behandlet 670 patienter med indvandrerbaggrund. Samtlige patienter er blevet henvist til klinikken, fordi den praktiserende læge eller hospitalet ikke har kunnet finde ud af, hvad de fejlede.

En fjerdedel af patienterne havde en lidelse som for eksempel astma, kræft eller leddegigt, der var blevet overset af lægen. Og op mod en tredjedel havde oversete sociale, økonomiske og psykiske problemer, der forværrede deres tilstand.

Hos næsten en femtedel af patienterne havde lægerne fejlvurderet sygdomsbilledet, lyder det fra lederen af Indvandrermedicinsk Klinik, professor i indvandrermedicin og overlæge Morten Sodemann.

- Mange af patienterne har svært ved at gebærde sig i sundhedsvæsnet på grund af sprogvanskeligheder og sociale problemer. Omkring en tredjedel af vores patienter har syv sociale eller helbredsmæssige problemer at slås med på én gang, og det gør deres behandlingsforløb komplicerede.

- På klinikken kan vi tilbyde dem et sammenhængende forløb, hvor de både får hjælp af læger, sygeplejersker og en socialrådgiver, siger han.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener på baggrund af opgørelsen fra Odense, at læger og sygeplejersker skal blive bedre til at tage udgangspunkt i den enkelte patient.

- Der er jo forskel på, om man er indfødt dansker med en længerevarende uddannelse eller ufaglært indvandrer, der kan have vanskeligt ved at forstå det danske sprog. Derfor kan det være fornuftigt at oprette indvandrerklinikker, siger hun.

Erfaringerne fra Odense Universitetshospital skal nu bruges på Hvidovre Hospital, der åbner en indvandrermedicinsk klinik i løbet af foråret.

Oversigt

    Oversigt