I det fynske folks tjeneste

Landbrugsgæld en bombe under bankerne

En kombination af tårnhøj gæld og en skidt indtjening er så farlig en cocktail, at landbruget risikerer at blive den næste bombe under finanssektoren.

Det mener førende økonomiske eksperter, der over for Politiken især frygter, at en fremtidig rentestigning kan trække tæppet væk under erhvervet og sende chokbølger ind i finanssektoren.
- I øjeblikket ser det ud til, at bankerne holder hånden under mange landbrug. Man giver dem nye lån for at sætte dem i stand til at betale de gamle af. Det er selvfølgelig en farlig praksis, siger Finn Østrup, professor i finansiering på CBS til Politiken.

Finn Østrup frygter for en rentestigning.
- Hvis renten skulle begynde at stige, ville det blive meget svært, siger han.

Teknisk insolvente

Han bliver bakket op af Per H. Hansen, ekspert i banksektoren og professor på CBS.
- Ganske som på boligmarkedet har der også været en boble i landbrugsjord, der er blevet handlet til meget høje priser. De priser er nu faldet markant, hvilket dels gør nogle landbrug teknisk insolvente og samtidig forringer bankernes sikkerhed. Banker, der har en høj udlånseksponering til landbruget, kan komme i vanskeligheder, siger han.

Fra 2000 til 2010 er landbrugets samlede gæld steget fra 165 til 359 milliarder kroner. Heraf er hele 303 milliarder kroner såkaldt variabelt forrentet gæld, det vil sige gæld, der bliver dyrere for de enkelte landmænd at afdrage, hvis renten skulle tage et spring opad.