I det fynske folks tjeneste

Landbrugsreform koster på miljøet

Den nye landbrugsreform fra EU har ikke så strenge miljøkrav, som der først var lagt op til. Det glæder landmændene, men ærgrer miljøfolk.

Niels Rasmussen er en af de godt 3500 fynske landmænd, der kan se frem til nye miljøkrav fra EU. Men kravene er slet ikke så strenge, som der først var lagt op til.

- De lempelser som er foreslået nu, det er god musik i mine ører, siger Niels Rasmussen, der er i formand for Centrovice.

Men det ærgrer de fynske naturforkæmpere.

- Det er noget skidt, fordi der er et kæmpe behov for et bedre miljø, siger formand for Naturfredningsforeningen i Odense, Kurt Due

Landmændene er sikret støtte

Som det er nu skal landmanden ikke opfylde nogle særlige grønne krav for at få landbrugsstøtte.

Med den nye EU-reform var der lagt op til, at landmanden kunne miste hele sin EU-støtte, hvis han ikke levede op til de nye miljøkrav. For eksempel at tre procent at hans jord ikke skulle dyrkes, men i stedet hjælpe miljøet.

Men med den nye belutning er landmændene sikret 70 procent af den originale støtte, uanset om de lever op til kravene eller ej. Der skal til gengæld leveres grønne resultater for at få de sidste 30 procent. Hos Naturfredningsforeningen havde man håbet på den skrappeste model.

- Kommissionen havde lagt op til, at man skulle over til noget for noget, istedet for i dag hvor landmændene bare får. Så skulle landmændene i fremtiden også give noget, hvis de skulle have landbrugstilskud, siger Kurt Due.

Men sådan bør man ikke gøre det, lyder det fra Niels Rasmussen.

- Det er en forkert tanke. Landbruget vil meget gerne være med til at diskutere aktiviteter inden for natur og miljø, men det er ikke nødvendigt, at vi skal økonomisk sanktioneres, siger han.

S kritiserer reformen

Socialdemokraterne i EU har kæmpet hårdt for de strenge krav. De var derfor også ærgerlige over lempelsen af kravene.

- Når vi giver landbrugene nogle penge, som jo er nogle, der er kommet ind via skattebilletten, som vi allesammen har været med til at betale, så er det også rimeligt nok at sige til dem, at det ikke kan nytte noget, at de bruger pengene til at producere på en måde, så de ødelægger vores miljø og forurener, siger Dan Jørgensen (S), der er medlem af EU-parlamentet.

De fynske landmænd giver dog ikke meget for Dan Jørgensens synspunkter. De vil selv bestemme over den støtte de får.

- Jeg har ikke nogen ledig økonomi, og mine EU-tilskud er ikke nogle økonomiske midler, som er til dispensation for samfundet, så derfor kan jeg ikke acceptere den måde at udlægge det på, siger Niels Rasmussen.

Reformen skal nu godkendes af EUs fødevare og landbrugsministre.