I det fynske folks tjeneste

Landmænd bekymrede efter EU-budget

De fynske mælkeproducenter er stærkt bekymrede for fremtiden, efter at EU fredag reducerede støtten til landbruget. Landmændene frygter, at flere må dreje nøglen om.

02:14

1 af 2

Det nye EU-budget betyder, at støtten til dansk landbrug falder med 1,4 milliarder kroner, og det kommer især til at ramme mælkeproducenterne.

- Jeg er dybt bekymret over det der foreløbig er kommet frem. Vi kæmper i forvejen for at få det til at løbe rundt, og når støtten så forsvinder, så bliver vi endnu mere presset, siger mælkeproducent Kurt Landtved fra Nørre Højrup på Nordfyn.

Kurt Landtved har endnu ikke færdiggjort regnskabet for 2012, men han forventer underskud eller et minimalt overskud.

Skal gå langsommere

Reduktionen i landsbrugsstøtten kommer i særlig grad til at ramme mælkeproducenterne, da de i forvejen får mest EU-støtte pr. hektar.

- Det er i orden at sætte tilskuddet ned, men det skal ske over en lang årrække. Vi har investeret i jord og teknologi ud fra at vi får støtte, og hvis det forsvinder pludselig, så får vi endnu større problemer end vi har i forvejen, siger Kurt Landtved.

I følge den fynske landsbrugsorganisation Centrovice vil reduktionen i landbrugsstøtten over de kommende år betyde et tab på 100-175.000 kroner for hver mælkeproducent.

- Det er hård kost, og jeg er alvorligt bange for at der nogen der ikke længere kan få det til at hænge sammen, siger kvægtalsmand Lars Iversen fra Centrovice.

Ingen revolution

Hos medlem af EU-parlamentet Dan Jørgensen(S) er der dog opbakning til nedskæringen af landbrugsstøtten.

- Denne reduktion er ingen revolution. Landbruget får nu 40 procent af EUs samlede budget og over de næste syv år bliver det skåret ned til 36 procent. Det må landbruget kunne klare, siger Dan Jørgensen.