I det fynske folks tjeneste

Landmænd raser mod Venstres vandplan

Fynske landmænd skælder ud over regeringens nye såkaldte vandplaner, men denne gang står de alene i det politiske landskab med deres nødråb. Ideen om vandplanerne er udtænkt af den tidligere regering.

02:06

1 af 2

Landmand Torben Bang fra Årup er stærkt utilfreds med, at der nu kommer nye regler om hvordan jorden langs vandløb må dyrkes. Vandplanen skal blandt andet forhindre forurening af vandet i Brende Å.

- Vi vil gerne være med til at reducere udledningerne, men der er andre måder at gøre det på end dem der er forslået her. Vi vil gerne i dialog så vi kan få det gjort rigtigt og intelligent og bevare vores arbejdspladser, siger Torben Bang, der er næstformand i Landboforeningen Centrovice.

Alle vandløb på landmandens jord skal nu miljøbeskyttes med en såkaldt vandplan. Men det der for alvor ærgrer den fynske landmand er, at de nye miljøkrav rent faktisk er blevet opfundet af den tidligere borgerlige regering.

Ideen om vandplaner blev født da statsministeren hed Anders Fogh Rasmussen.

- Jeg er da træt af, at Anders Fogh pludselig skulle være grøn, og det har pint os. Men vi har brugt tiden til at komme med saglige argumenter over for vors venner, siger Torben Bang.

De nye miljøkrav til landmændene forventes vedtaget inden årets udgang og høringsfristen udløb i dag. Men nu har flere borgerlige politikere fortrudt, at de i sin tid satte gang i vandplanerne. De er dårlige og skal rettes, lyder meldingen i dag.

- Hvis vi havde haft regeringsmagten i dag, så ville jeg have brugt alle mine kræfter på at få det rettet. Jeg har rejst det over for miljøministeren og fødevareministeren, men de vil kun rette nogle småting, og det er slet ikke godt nok, siger folketingsmedlem Erling Bonnesen(V).

Hos regeringspartierne afviser man at ændre på vandplanerne.

- Vi har haft en politisk arbejde, der har været to år forsinket, og vi har rettet nogle af de fejl den tidligere regering har lavet, siger det socialdemokratiske folketngsmedlem Julie Skovsby.

Tilbage står de fynske landmænd - og er usikre på hvem der egentlig er venner og fjender på Christiansborg.

- Det er utrolig svært at argumentere for lettelser, når rød blok blot overtager et forslag fra blå blok, lyder det landboforenings næstformand.