Landmænd vil have intelligente randzoner

De nuværende regler om randzoner ved vandløb virker ikke, siger landmændene. De vil i stedet have indført individuelle og intelligente randzoner. Miljøministeren afviser ideen.

Landmand Torben Bang fra Aarup er en af de mange landmænd, der ikke må dyrke 10 meter fra vandløbet nær sin mark.

- Det giver hverken mening for mig eller for miljøet at have dem herude, siger landmand Torben Bang.

En undersøgelse fra Videncentret for Landbrug viser, at udledningen af kvælstof allerede er reduceret med 7.000 tons, og det svarer til knapt tre gange den forventede effekt af at indføre randzoner.

- Det er irriterende at bruge tid på at rense randzonerne. Det er et besværligt element, siger Torben Bang.

Derfor var miljøministeren onsdag indkaldt i samråd for at ændret på reglerne.

- Lad os gå ud og få målt omkring vandløbene. Flere rapporter viser jo, at det ikke står så slemt til som der bliver råbt og skreget om, siger folketingsmedlem Erling Bonnesen(V).

Men den udlægning er miljøministeren slet ikke enig i.

- Det er talgymnastik. I forhold til de tal jeg har har, har vi stadig behov for at reducere med 6.000 tons kvælstof, så der er brug for at fortsætte indsatsen i vandplanerne, siger miljøminister Kirsten Brosbøl(S).

De fynske landbrugsorganisationer og Erling Bonnesen vil i stedet have indført såkaldte intelligente randzoner, hvor man måler op, hvor det giver mening at lave randzoner, og hvor det ikke giver mening.

Men den ide skyder fødevareministeren ned.

- Det vil tage mere end 10 år at gennemføre, og koste over 100 millioner kroner, hvis vi skal lave kort over alle marker og mål op. Det er ikke en god ide. Men vi vil gerne gøre det bedre og derfor skal vi i gang med at lave en plan for miljøregulering sammen med landbruget, så randzonerne kan blive mere effektive, siger fødevareminister Dan Jørgensen(S).