Landruiner bliver stående

En ny lov, der skulle give kommunerne mulighed for at fjerne faldefærdige bygninger på landet virker ikke. På landsplan er der 7000 ruiner, der burde jævnes med jorden.

I gennem de seneste mange år er landsbyer og landområder blevet skæmmet af forfaldne bygninger i forbindelse med nedlagte landbrug.

I sommer vedtog folketinget en lov der skulle gøre det nemmere for kommunerne at opkøbe og nedrive ruinerne, men det har ikke hjulpet. Det kan man ved selvsyn konstatere ved Tørresø på Nordfyn.

- Jeg er sikker på at beboerne i området gerne vil have ruinen ved Tørresø væk. Familien har bare forladt huset, og forfaldet bliver bare værre og værre, siger Carsten Abild, der er formand for Foreningen af Landsbyer i Danmark

Behov for landsbyfornyelse

Det er kommunernes ansvar at få gjort noget ved problemet. Men loven virker ikke.

- Det koster kommunen alt for mange penge. De skal først købe grunden, have revet huset ned og så skal affaldet på kontrolleret losseplads, og det har de ikke råd til, siger Carsten Abild.

Derfor appellerer Foreningen af landsbyer nu til at staten griber ind.

- Jeg tror at man skal snakke landsbyfornyelsesmidler. Nu har byerne fået i milliarder gennem årene til byfornyelse, og det er godt, men nu er det landsbyernes tur, lyder det fra foreingens formand.

Direktøren for Statens Byggeforskningsinstitut, Thorkild Ærø, mener, at det er for tidligt at sige, at den nuværende lov ikke virker.  Kommunerne skal have længere tid til at prioritere opgaven, mener han.

Oversigt

    Oversigt